Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Kalifiye ve ara eleman sıkıntısı var”

Bandırma Ticaret Odası 8.Meslek

Bandırma Ticaret Odası 8.Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Birol Çıtak, “Tarım mekanizasyonunda yaşanan ara eleman sıkıntısına dikkat çekti. Tarımsal  mekanizasyon sektöründe de diğer birçok imalat sektöründe olduğu gibi kalifiye ve ara eleman eksikliğinin had safhada olduğuna dikkat çeken Çıtak “Mesleğe sevgiden veya cazip olmasından değil de zorunluluk, ihtiyaç gibi sebeplerle atılan gençler istenilen seviyelere gelememekte, verimsiz olmaktadırlar. Bu sebeple de zaten az olan kalifiye elemanlar firmalar arasında çok sık transfer yapmakta, bu durum verimi düşürmektedir” dedi.

-Meslek liselerine ilgi azaldı

Meslek liselerinin, mevcut eğitim sistemiyle öğrencilere gerekli mesleki eğitimi veremediğini dile getiren Çıtak “ Meslek liselerine ilginin azalması “İşsiz çok, çalıştıracak eleman yok” açmazına sebep olmaktadır. Organize sanayi bölgelerinde nitelikli eleman ilanından geçilmemekte, 5 kaynak ustası bulamayan işletmelerin kapısına 150 üniversite mezunu iş başvurusu için gelmektedir. Meslek okullarının üniversitelere göre cazibe merkezi haline getirilmesi için politikalar üretilmelidir. İstihdam teşvikleri, nitelikli işgücü istihdamına odaklanılmalıdır. İlköğretim mezunu gençlerin sanayi, bilim ve hizmet sektörüne eleman yetiştiren Meslek Liseleri’ne girmelerinin desteklenmesi, staj olanakları sağlayarak, bilgi, beceri ve yeterliliklerinin arttırılması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanların yetiştirilmesi amacıyla lanse edilmiş olan “Meslek lisesi, memleket meselesi” gibi öncü programların arttırılması sağlanmalıdır” ifadesini kullandı.

-Her sektörde haksız rekabet var

Her sektörde olduğu gibi tarım mekanizasyon sektöründe de haksız rekabetlerin yaşandığını dile getiren Çıtak “ Yasal mevzuatlar çerçevesinde, sigortasız işçi çalıştıran, fatura kesmeyen veya eksik kesen, alınması zorunlu belgelere de sahip olmadan imalat yapanlar haksız rekabete neden olmaktadır. Bu gibi malların fiyatının değerine göre ucuz olması bilinçsiz tüketiciyi aldattığı gibi ekonomimize zarar vermekte ve “Türk Mal” imajının bozulmasına yol açmaktadır. Yeterli denetimin olmaması, dürüst imalatçının moralini bozmakta, onlar da bu yöne sevk edebilmektedir. Bu konuda var olan denetim mekanizması daha da etkinleştirilmelidir. Denetimlerin sadece Bakanlık envanterine kayıtlı firmalarla sınırlı kalmadan kapsamlı bir şekilde ve periyodik olarak yapılması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Denizli’deki işletmelere insan hakları ve
Sıradaki Haber HREDD mevzuatları işletmelerin rekabet gücünü artırıyor