Bandırma Ticaret Odası 18.Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Can Gülmezgil, “Gözlük kullanma oranı AB ülkeleriyle kıyaslandığında ülkemizde çok düşüktür. Bunun sebebi kırsal kesimlerin doktora gitmemesi, bilinçsizlik yada gözlük kullanmayı ertelemekle ilgilidir” dedi. Göz sağlığı konusunda vatandaşların bilinçsiz olduğunu dile getiren Gülmezgil “ Teknolojik gelişmeler göz sağlığımızı da etkiliyor. Herkes akıllı telefon ve bilgisayar kullanıyor. Bunlar gerekli tedbirlerin alınamaması halinde göz sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Cep telefonu ve bilgisayar kullanırken mutlaka ekran koruyucu veya “0” numara gözlük kullanmak zorundayız. Koruyucu tedbirlerin alınmaması göz yorgunluğu olarak karşımıza çıkıyor. Maalesef bunların hiç birini telefon ve bilgisayar kullanıcıları olarak yapmıyoruz” ifadesini kullandı.
-Sektörün zayıf yönleri
Ülkemiz gözlük sektörünün zayıf yönlerine de değinen Gülmezgil “Özellikle Uzakdoğu’ndan yapılan ithalat yerli üreticileri zorlamaktadır. Özellikle son yıllarda, perakendeci firmalarda, ithal ürünlerin sergilenmekte ve pazarlanmaktadır. Sektörün yeterince örgütlenememesi, kayıt dışı ekonomi ve merdiven altı üretim, göz sağlığı konusunda bilinç düzeyinin yeterli olmaması, göz taramalarının yetersizliği sektörün zayıf yanları olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
-Sektör ithalat ağırlıklı
Optik sektörünün genellikle ithalat ağırlıklı olduğunu dile getiren Gülmezgil, bunun sebebinin bu konuda gerekli yatırımların yapılmamasıyla ilgili olduğunu söyledi. Sektörde son yıllarda Çin’in önemli bir ağırlığının bulunduğuna dikkat çeken Gülmezgil “Çin’de girdi maliyetleri çok ucuz. Dünya gözlük sektöründe söz sahibi olan İtalya’da bile birkaç marka dışında tüm çerçevelerini Çin’de yaptırmaktadır. Devletimiz yerli gözlükçülüğün gelişmesi ve satımı konusunda da destek veriyor. Ancak bu yeterli değildir, çok geç kaldık. Çin bu konuda önemli mesafe kat etti. Buda ülkemizin sektörde geride kalmasına nende oldu” şeklinde konuştu.
-Örgütlenme problemini aştık
Sektörün bir yıl öncesine kadar örgütlenme konusunda problemler yaşadığını dile getiren Gülmezgil “Bu güne kadar sektör olarak faaliyetlerimizi dernekler bazında sürdürüyorduk. 2019 yılında Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu kuruldu. Şuanda ülkenin değişik yerleşim yerlerinde gözlükçüler odalarının kurulmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu biraz zaman alacaktır. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bu güne kadar temsil ve sorunların çözümü konusunda yaşadığımız sorunları aşacağımızı düşünüyorum” dedi
-Güncelleme şart
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gözlük ödemelerini günün şartlarına göre güncellemesi gerektiğini dile getiren Gülmezgil “Sektör olarak SGK’dan 13 yıldır değişmeyen ve bugünün ekonomik şartlarına asla uygun olmayan çerçeve ve cam yardımı ödemelerinde artış yapılmasını bekliyoruz. 13 sene evvel ki 38 lira 80 kuruşun yaptığı işle bu günkü 38 lira 80 kuruşun yaptığı iş aynı değildir. Böyle olunca da çerçeve ve cam kalitesi düşüyor” ifadesini kullandı.
-Gözlük satışlarının işportaya düşmesi
Gözlük satışlarının işportaya düşmesine de değinen Gülmezgil, “Bu tamamen bilinçsizce yapılan bir şey. Vatandaşlarımız sadece gözümde bir gözlük olsun. Düşüncesiyle ekonomilerine uygun bir gözlüğü alabiliyorlar. İşportada satılan hatta bu gün konfeksiyonlarda bile satılan güneş gözlükleri hiçbir kontrole tabi olmadan yurt dışından gelmektedir. Bu gözlükler yurda plaj malzemesi olarak sokuluyor. Oysa gözlükçülerde satılan tüm gözlükler hem yüzde 100 Ultraviyole (UV) ışınlarını süzüyor, hem de belli bir renk koyuluğuna sahip olduğu için uyumu sağlıyor. Yurt dışından bir güneş gözlüğünü güneş gözlüğü olarak getirirseniz, bunu normlara uygun olarak getirmek zorundasınız. Onunda bir maliyeti var. Piyasada plaj malzemesi olarak sokulan 30-40 TL’ye satılan güneş gözlükleri var. Oysa bu camlar güneş ışığını daha çok göze topluyor. Bu ileride gözde çok ciddi bozukluklara neden oluyor” şeklinde konuştu.
-Denetimler yetersiz
Bu konudaki denetimlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Gülmezgil devamında şunları söyledi “Bu tür ürünlerin ülkemize girişinden sonra hiçbir denetim yok. Cadde ve sokaklardaki tezgahlarda satılan numaralı ve güneş gözlüklerinin kontrolü ilgili kurumlar tarafından yapılmamaktadır. Vatandaşlarımız bilinçsiz olarak bu tezgahlardan deneme yanılma yöntemiyle gözlük alıyorlar. Bu ilerleyen günlerde göz sağlığı konusunda ciddi problemlere neden olmaktadır. Vatandaşlarımızda oda görüyor buda görüyor mantığı hakim. İş geliyor gidiyor bilinçsizlik ve ekonomide kilitleniyor”