Bandırma Ticaret Odası 6.Meslek Komitesi Başkanı Recep Kaymak, ülkemizde hayvancılık sektörünün nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesi, kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesi, tarımsal işsizliğinin azaltılarak köyden kente göçün önlenmesi açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.
-Islah programları yaygınlaştırılmalı
Türkiye’de son 15 yılda, hayvancılık konusunda çok büyük reformlar gerçekleştirildiğini dile getiren Kaymak “ Ancak bu reformlar, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği başta olmak üzere sektördeki birçok sorunu çözmeye yeterli olamamıştır. Irkların ıslah edilmemesi, yeterli miktarda ucuz ve kaliteli yem bitkisi üretilememesi sonucu, hayvan popülâsyonunda önemli azalmalar yaşanmıştır” dedi. Hayvan varlığında görülen azalmanın kırsal yoksulluğu artırmanın yanı sıra, canlı hayvan arzının düşmesine ve et ürünleri fiyatlarının yükselmesine yol açtığını dile getiren Kaymak, başta süt ve döl verimi olmak üzere ıslah programları ve verim kontrolü çalışmalarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
-Yem girdi maliyetleri yüksek
Kırmızı et sektörünün önemli sorunların başında üreticinin yem ihtiyacını karşılayamaması geldiğini açıklayan Kaymak, “Bunun sonucunda, üreticinin maliyeti artmakta ve besi hayvanlarının verimleri düşmektedir. Bu sorunun çözümü çayır-mera alanlarının nicelik-nitelik yönünden iyileştirilmesi yönetimi, yem bitkileri üretimine gereken önemin verilmesi ve sağlanan desteğin sürdürülmesi ile mümkün olabilecektir. Hayvancılık sektörü üstlendiği ekonomik ve sosyal fonksiyonları ile kırsal kalkınmanın sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mevcut durumunun iyileştirilmesi ve yeniliklere adapte edilerek geliştirilmesi için Türkiye’de hayvancılık sektöründe daha gerçekçi ve uzun vadeli planların yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
-İthalatı değil ihracat olanaklarını tartışmalıyız
Kaymak “Sektör ile ilgili politikalarda yetiştiricilerin maliyetleri gözetilmeli, bu amaçla kısa vadeli çözümler yerine yapısal önlemlerin alınması Türkiye’de hayvancılık sektörünün devamlılığı açısından zorunlu görülmektedir. Türkiye en kısa sürede mevcut potansiyeli ve sektör deneyimi ile ithalat yapan değil ihracat olanaklarını tartışan bir ülke konumuna gelmelidir” ifadesini kullandı.
-Finansmana ulaşım kolaylaşmalı
Hayvancılık işletmelerinin koşullarını iyileştirmeleri için uygun finansman imkânlarının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Kaymak, özellikle mevcut küçük ve orta ölçekli besi işletmeleri için, düşük faizli yatırım işletme kredilerinin kullanımında kolaylık sağlanması gerektiğini söyledi. Süt ve kırmızı et alt sektörleri birbirinin rakibi veya alternatifi değil bütünleyicisi olduğunun altını çizen Kaymak, “Bu nedenle, süt sektöründe rasyonel bir üretim ve pazarlama organizasyonunun kurulması, dönemsel fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi, et ve süt kurumlarının işbirliğinde piyasa koşullarının düzenlenmesinin etkin şekilde sağlanması ve sürdürülmesi de önemlidir” dedi.