Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sektörün yol haritasına ihtiyacı var

Mermer ve granit sektörünün

Mermer ve granit sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan Stonomer Granit ve Mermer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Keskin gazetecilere yaptığı açıklamada, madencilik sektöründe; günün ihtiyaçlarına cevap verebilen, kalıcı, koşullara göre esneyebilen, kendini güncelleyen bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Keskin “Bu yol haritası çizilirken madencilik sektörünün yeni bir yasayla desteklenmesi ve mevcut yasaların sektörün sorunlarına çözüm getirir nitelikte değiştirilmesi gerekmektedir. Madencilik sektörünün ilk engeli olan faaliyet gösterilecek alanların ruhsatları alabilmek ve faaliyete geçişindeki bürokratik sıkıntılar yeni düzenlemelerle aşılabilir” dedi.

-Vergi yükü azaltılmalıdır
Madencilik sektörünün bir diğer sorunlarına da değinen Keskin, “Ödenmesi gereken vergilerin diğer sektörlerden fazlaca olması yatırımcıyı bu sektörden uzaklaştırmaktadır. Sektörün gelişmesi için ilgili vergi yükünün hafifletilmesi gerekmektedir. Madencilik fonunun kurumlar ve gelir olmak üzere çifte vergilendirilmesi fon bütçesini azaltmaktadır. Sektörün acilen yeni yasal düzenlemelerle rahatlatılması ve yatırımcılara teşvik verilmesi gerekmektedir” ifadesini kullandı.

-Maden Bakanlığı kurulmalıdır
Sektörün acilen koordineli ve sübjektif bir politikası olan Maden Bakanlığına bağlanması gerektiğinin altını çizen Keskin “Maden Bakanlığı ilk çalışma olarak sektörün yatırımının önündeki engelleri kaldıracak, teşviklerle bir politika belirlemesi gerekmektedir. Madencilik ürünlerinin üretimini sağlamak ve yüksek katma değerli ürünler üretmek gayesi ile yerli ve yabancı sermayeyi madencilik sektörüne çekebilmek için ruhsat, arazi tahsisi, çevre izni ve bunu takip eden diğer izinleri uzun vadede geçerli olacak kurallara, hızlı ve şeffaf izleyen bir mekanizmaya bağlamak gerekiyor. Yasalardaki birbirinden kopuk madencilik sektörüyle ilişkili bütün yasal düzenlemeler kapsamlı bir kanunla tek çatı altında toplanmalıdır” şeklinde konuştu.

-Yasal düzenleme şart
MER’i ile Maden Kanunu’ndaki çatışmaların giderilmesi gerektiğinin altını çizen Keskin “İki kanunun birbirini destekler nitelikte olması için gerekli düzenlemelerin yapılmalıdır. Yine yürürlükteki mevzuatlardaki sürelerin hakkaniyetli biçimde düzenlenmesi, bir yandan birçok bürokratik izinle uzayan ruhsat alımlarının, 22 ayrı bakanlıktan tek tek izin alınmasıyla faaliyet geçilebileceği düşünüldüğünde 6 ay gibi sürenin hayatın olağan akışına aykırılığın acilen giderilmesi gerekmektedir”dedi.

Edremit Belediyesi, kendi mülkiyetindeki zeytinliklerde
Sıradaki Haber Tek bir zeytin tanesi heba olmuyor