Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü” nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Akgün, iktisadi kalkınmada öncü sektör olarak kabul edilen ve Dünyada ki tüm ekonomilerde birincil faaliyet sahası olan tarım kesiminin bir üyesi olmanın verdiği gururla 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladıklarını söyledi.
-Tarım önemli
Sağlıklı ve yeterli beslenmenin, yeryüzündeki her bireyin temel hakkı olduğuna dikkat çeken Akgün “Dünya nüfusunun her geçen gün artmasına rağmen; tarım yapılan alanlar ve temiz su kaynakları giderek azalmakta, bunlara ilave olarak küresel ısınma ve iklimlerdeki değişmeler nedeniyle ülkemizde ve tüm dünyada sağlıklı gıdaya erişim günden güne zorlaştırmaktadır. Bu durum bitkisel ve hayvansal üretimin stratejik öneminin hızla yükselmesine sebep olmaktadır. Tarım kesiminin geniş istihdam yaratması, insanların beslenme ihtiyacını karşılaması, sanayiye hammadde temin etmesi nedenleriyle yarınların tek çözümünün ve en önemli sektörünün tarım olduğunun bilincindeyiz” dedi.
-Üretim miktarını arttırmalıyız
Ülkemizde tarım kesiminin dağınık ve az sayıda teşkilata sahip olduğunu anımsatan Akgün “Dünyamız ve Ülkemiz nüfus artışına karşılık oransal olarak tarım alanlarının azalması nedeniyle üretimde artış ve çeşitlilik sağlayabilmek tarımda en önemli sorun haline gelmiştir. Üretimde artışı sağlayabilmek için tarımın bilimle, teknolojiyle ve sermaye ile buluşturularak aynı tarım alanlarından daha fazla ürün alınması, üretim miktarlarının arttırılması zorunluluk halini almıştır” ifadesini kullandı.
-Bu yıl ortaklara ürün karşılığı 682 milyon TL ödedik
Trakya Birlik’in Türkiye genelinde üretilen yağlık ayçiçeğinin yaklaşık yüzde 20 – 30’u, Trakya bölgesinde üretilen yağlık ayçiçeğinin de yüzde 50’ sini mubayaa ettiğini açıklayan Akgün “Birliğimiz geçtiğimiz 2018/2019 hasat döneminde Trakya ve Marmara Bölgesi ağırlıklı olmak üzere 13 ile yayılmış 48 Kooperatifinde bulunan 102 alım ve hizmet noktasında, Türkiye’de 625 bin hektar alanda üretilen yaklaşık 1 milyon 350 bin ton yağlık ayçiçeğinden yaklaşık 277 bin ton yağlık ayçiçek tohumu alımı ve bunun karşılığında ortaklarına 682 milyon TL ödeme gerçekleştirmiştir” şeklinde konuştu.
-Rekoltede artış bekleniyor
Bu yıl hasat döneminde 1 milyon 500 bin ton ayçiçeği üretiminin beklendiğini kaydeden Akgün “ Ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlık ayçiçek tohumu üretiminin sürdürülebilirliğinin ve ülke ihtiyacına yeter seviyeye çıkartılmasında, ekim anından hasat zamanına kadar geçen tüm süreçlerin bilfiil içinde bulunan Trakya Birlik, üretimin gerçekleşmesi için üretici ortaklarının ihtiyaç duyduğu tohum, gübre, ilaç, mazot tedariki gibi hayati üretim girdilerini ortağına kaliteli, ucuz ve uzun vadeli kredili olarak sunmakta, ortağına yıllık bazda sunduğu 250-300 milyon TL tutarında ayni ve nakdi krediler ve hasat döneminde sağladığı ürün alım garantisiyle çok önemli bir kamusal görevi de ifa etmektedir.Türkiye’de serbest rekabet koşullarının geçerli olduğu hiçbir tarım ürününde böylesi yüksek oranda alım gücüne, hizmet ağına ve tedarik payına sahip başka bir yapı bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.
-Üreticinin yanındayız
Akgün devamında şunları söyledi “Her zaman üretimin ve üretenin yanında olan ayçiçeği üreticimizin sadece hasat günü değil ürünün toprağa girip büyümesinden hasat edilip mamul hale gelip sofralara kadar ulaşmasına kadar her alanında olan Birliğimiz, 600 ton/gün ayçiçek tohumu işleme, 560 ton /gün rafine yağ ve 960 ton/gün karma yem üretim kapasitesi ile sektöründe ülkemizdeki en büyük kuruluşlardan biri olduğu gibi yerli üründen üretim gerçekleştiren en büyük milli üretici konumundadır. Birliğin Karacabey Yağ Fabrikası ile Tekirdağ Entegre Tesisleri’nde çağdaş standartlara uygun olarak ve çevre değerlerine saygılı bir biçimde üretilen mamulleri, Türkiye çapında 5 Bölge Müdürlüğümüz, Bayilerimiz ve Kooperatiflerimiz aracılığı ile pazarlanmaktadır. Birliğimiz yıllık 150 bin litre rafine Ayçiçek yağı ve 230 bin ton yem ve küspe satışı gerçekleştirmektedir. Birliğimiz ithal ikame ürün yapısı ve döviz kurlarına yüksek duyarlılığı nedeniyle spekülatif fiyatlamaya son derece uygun olan rafine yağ fiyatlarının regülasyonu konusunda da önemli bir görev üstlenerek bu suretle üreticiden tüketiciye tüm halkımızın ekonomik menfaatlerinin korunmasında büyük rol oynamaktadır”