Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Köy Enstitüleri 79 yaşında

Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma

Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma Şube Başkanlığı tarafından Köy Enstitülerinin kuruluşunun 79.yılı nedeniyle düzenlenen konferans Belediye Nikah Salonunda yapıldı. Konferansa Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Kemal Kocabaş konuşmacı olarak katıldı. Köy Enstitülerinin, yarattığı “eşitlik, özgürlük, adalet” değerleriyle Türkiye aydınlanmasının temel dinamiği olduğunun altını çizen Kocabaş “Laik, demokratik, bilimsel ve karma eğitimin özgün kurumudur. Eğitimde günümüzde yapılmak istenildiği gibi dinin değil aklın ve bilimin rehberliğini öne çıkaran çağdaş bir eğitim sisteminin adıdır. 2019 Türkiye’si ise eğitimin laik doğasından hızla uzaklaşıldığı bir dönemin adıdır” dedi.

-Ülkede sanata ve kültüre ışık tuttu
Köy Enstitüleri’nin öğrencilerinin özgürleşmesini temel alan bir eğitim sistemi olduğunun altını çizen Kocabaş “Köy Enstitüleri, özgün eğitim sistemiyle öğrencilerine verdiği eğitimle onların özgürleşmesinin, birey olmalarının aydınlık penceresini açarak kişilik eğitimine değer katmıştır. Günümüzde ise hepimizin tanık olduğu gibi eğitimde, pedagojiyi öteleyerek, akıl ve bilim dışı yöntemle ülkenin geleceğinin karartılması gibi bir süreç yaşadığımız çok açıktır. Köy Enstitüleri, ülkenin sanat ve kültür dünyasına ışık olmuş eğitim kurumlarıdır. Enstitü çıkışlı öğrenciler, edindikleri özgün eğitim sistemi kazanımlarıyla yazında, müzikte, resimde, heykelde özgün çalışmalara imza atmışlardır Köy Enstitüleri, sorgulayan, yanlışa itiraz eden, doğru için direnen öğrenciler yetiştiren nitelikli bir eğitim sisteminin adıdır. Köy Enstitüsü öğrencileri aldıkları eğitimle her türlü haksızlığa ve baskıya karşı durma bilincini içselleştirmişler, mezun olduklarında; her türlü tehdit, sürgün, iş kaybı riskine rağmen bu güzelliği hem bireysel olarak hem de toplu biçimde çeşitli öğretmen örgütlerinde bu direnişi taçlandırmışlardır” ifadesini kullandı.

-Bilimsel düşünmeni hayata geçirdiler
Kocabaş, “Köy Enstitüleri eğitim tarihimizde bilimsel düşünmenin önemini hayata geçiren eğitim kurumlarıdır. Köy Enstitüleri, eğitim hakkıdır, hümanist bir eğitimin, yoksul köy çocukları ve kız öğrenciler için pozitif ayrımcı bir eğitim sisteminin adıdır ve bu anlamda ülkemizdeki kadın haklarının elde edilmesinde özel bir yere sahiptir. Her ne kadar günümüzde pek çoğu yitirilse de Köy Enstitüleri, ikinci sınıf sayılan, çocuk yaşta gelin edilen, ‘soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen’ kadınları köylerinden alıp öğretmen yapmış ve onlar da daha çok kız öğrencinin eğitim hakkına kavuşmalarının önünü açmıştır” şeklinde konuştu. Konferansa Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Başkan Yardımcısı Metin Ok, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Bahar, Bandırma Gençlik ve Spor Vakfı Başkanı Dursun Mirza, ADD Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat, Eğitimciler Kooperatifi Başkanı Ramazan Şenol, Tükder Bandırma Şube Başkanı Mehmet Tanrıkut, Gümçed Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu ve çok sayıda konuk katıldı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Dönem Bandırma Belediye Başkanı
Sıradaki Haber Başkan Tolga Tosun Özgür Özel’in Balıkesir programına katıldı