25 ülkede implant üretiminin yapıldığını açıklayan Bandırma Vida Dental Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Genel Müdürü Şahabettin Saltabaş, “Dünyada implantın pazar payı 250 milyar, mental implant pazar payı 10 milyar dolardır. Ülkemizde ise yaklaşık 100 milyon dolardır. Ülke olarak dünya impalnt üretiminde geriyiz. Sektördeki en büyük rakiplerimiz Güney Kore,Almanya ve ABD’dir” dedi.
-Ülkede 20 üretici firma var
Şirket olarak yurt dışına fason ve Vida markasıyla implant parçası ürettiklerini açıklayan Saltabaş, “Almanya’ya fason üretim yapıyoruz. Vida markası olarak ta Ortadoğu ve yurt içine çalışıyoruz. Türkiye’de 20 implant üreten şirketi var. Bizim onlardan farkımız implantın kendisini değil tüm parçalarını üretiyoruz. Onlar bitim ürün yapıyorlar” ifadesini kullandı.
-Diş kayıpları implantla giderilebiliyor
Dişlerin sindirim sisteminin başlangıç noktası olduğunu bu açıdan beslenmede önemli görevler yürüttüğünü anımsatan Saltabaş “Çocuklukta süt dişlerimizle başlayan yolculuğumuz, ergenlik döneminde ise kalıcı dişlerimizle devam eder. Ancak, ağız ve diş sağlığımıza yeterince önem vermeme, geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar, yanlış diş tedavileri gibi farklı nedenlerle dişlerimizde yaşamımız süresince kayıplar meydana gelmektedir. Bu diş kayıpları beslenmemizi ve yaşam kalitemizi bozduğu gibi ifademizi de büyük ölçüde değiştirmektedir. Artıkgünümüzde üçüncü dişlenme diye tanımlanan diş implantlarıyla, bu kayıplar en doğal şekliyle giderilebilmektedir”dedi.
-Dental implantta gerideyiz
Dünyanın 10 ülkesi ile nüfus sayısına göre yıllık dental implant tüketim oranları karşılaştıran Saltabaş, “Türkiye yaklaşık yüzde 4’lük tüketimle diğer ülkelerin oldukça gerisindedir. Dental implant tedavi sayısının diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha az olmasının nedeni ülkemizde kişi başına düşen yıllık gelir oranlarının AB ortalamasından daha düşük olması, diş hekimi sayısının AB ortalamasının çok altında olması, özellikle büyük şehirler dışındaki bölgelerdeki lokasyonlarda implant tedavisi konusunda bilgi ve tecrübe eksikliği, vatandaşlarımızın diş tedavi korkusu ve diş sağlığına verilen önemin çok düşük olması sektörde implant pratik ve teorik eğitim merkezlerinin yetersizliği, dental turizmin sağlık turizmi içersindeki payının düşük olması ve bu konularda ülkemizde politika ve teşviklerin yetersizliği dental implant tedavi sayılarının gelişmiş ülkelere nazaran çok daha düşük olmasını sağlayan başlıca unsurlardır” şeklinde konuştu.
-Kaçak ve sahte implanta dikkat
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe implant uygulamalarının artmasıyla birlikte, ne yazık ki kaçak, sahte vb. kanuna aykırı üretimlerin yapılabildiğini dile getiren Saltaş “ Sağlık sektöründe sahte, kaçak ve yasa dışı ürün kullanımının önüne geçmeyi hedefleyen ve denetim hizmetlerinin de sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayan, invivo ve bağlı parçaların hastaya ulaşana kadar tüm zincirini kontrol eden Ürün Takip Sisteminin hizmete girmesiyle birlikte kaçak, sahte vb. kanuna aykırı implant satışlarıyla mücadelede önemli mesafe katedildi ancak yeterli değildir.Denetimlerin arttırılması gereklidir” ifadesini kullandı.