Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Akın’dan süt krizi uyarısı

Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın,

Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ulusal Süt Konseyi’nin oldu, bittiye getirmeden ve bir an önce çiğ süt fiyatını belirlemesi gerektiğini söyledi. Akın, “Belirlenecek fiyatın en az 2 lira 50 kuruş olması lazım. Üretici zarar ettiği için üretim vazgeçer ve hayvanını keserse temmuz- ağustos aylarında süt krizi yaşanabilir” dedi.

-Süt fiyatları 2 lira 50 kuruş olmalı
Çiğ sütün 1 lira 53 kuruş olan fiyatının en son 15 Ağustos 2018 tarihinde 1 lira 70 kuruş olarak belirlendiğini, 24 Aralık 2018’de de 31 Mart’a kadar 1 lira 70 kuruş olarak uygulandığını ifade eden Akın, mazot fiyatının ağustos ayından bu yana yüzde 11,5, elektrik fiyatının da 49,5 oranında artığına dikkat çekti. Çiğ süt üretim maliyetinin geçen yılın ocak ayında 1 lira 18 kuruşken haziran ayında 1 lira 31 kuruşa çıktığını bugün ise 1 litre süt için üreticisinin 2 liraya yakın maliyeti olduğunu anlatan Akın, çiğ süt fiyatının en az 2 lira 50 kuruş olması gerektiğini söyledi.

-Bıçak kemiğe dayandı
Akın “Bugün üretici çiğ sütü 1 lira 70 kuruştan satıyor. 25 kuruş devlet desteklemesi ile 1 lira 95 kuruş 1 litre sütten kazanıyor. Tabi buna kazanç denirse. Çünkü üreticinin maliyeti en başta yem olmak üzere artan girdiler yüzünden 2 liraya yakın. Üretici ucu ucuna maliyetini karşılıyor ya da zarar ediyor. Bugün dünyada 1 kilo çiğ süt ile 1 kilo 300 gram yem alınabilirken bizin üreticimiz kilosu 1 lira 70 kuruştan yem alabiliyor. Balıkesir sütün başkenti ama üreticinin derdi büyük. Bıçak kemiğe dayanmış durumda. Böyle giderse, temmuz- ağustos aylarında süt krizi yaşanabilir. Etin kilosu 32, 33 lira civarında. 36 liraya doğru koşuyor. Bu durumda üretici hayvanını kesip zarardan dönmeye çalışırsa büyük bir süt krizi ile karşı karşıya kalırız” dedi.

-Üreticinin zararı karşılanmadı
Akın, Balıkesir’deki süt üreticilerinin Yörsan’ın konkordatosu nedeniyle mağduriyetinin de devam ettiğini, üreticilerin alacakları hakkında uğradıkları zararın henüz karşılanmadığını anımsattı. Yerel seçim öncesi iktidar tarafından verilen sözleri hatırlatan Akın, “Üreticilerimizin Yörsan’dan yaklaşık 33 milyon TL’lik bir alacağı var. İktidarın üreticilere sahip çıktığı, pazarlama sürecinde üreticilerin sorunla karşılaşmaması için önlemler aldığı açıklamaları ne yazık ki Balıkesir’de karşılığını bulamamıştır. İktidar Yörsan mağduru üreticilerimizi görmezden gelmeye devam ediyor” ifadesini kullandı.

Seçildiği günden beri sözde hizmet
Sıradaki Haber TEK DERDİ KARAKOYUN OLMUŞ