Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Kooperatiflerin 7 ana sorunu var”

Bandırma Ticaret Odası 1’inci

Bandırma Ticaret Odası 1’inci Meslek Komitesi Başkanı Sevcan Öztop, ülkemizdeki kooperatiflerin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ülkemizde kooperatiflerin 7 ana sorununun bulunduğunu dile getiren Öztop “ Bunları yapısal, ortaklık, yönetsel, denetimsel,  finansman yetersizliği, üst örgütlenme ve hizmet alma sorunları gibi temel başlıklarda özetlemek mümkündür” dedi.

-Yasal düzenleme şart

Kooperatiflerin kalkınmanın temel taşı olduğuna dikkat çeken Öztop “Kooperatifler güç birliğidir, dayanışmadır. Özelde kooperatifçilik, genelde de bütün üretici örgütlerini doğrudan ya da dolaylı  ilgilendiren kanunların birlikte, eş zamanlı olarak güncellenmesi gerekiyor. Yasal düzenlemelerin güncellenmesi halinde var olan mevcut büyük tarımsal potansiyel ortaya çıkacak; yakalanan ivme ve sinerji ile kooperatiflerimiz tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi öncelikle tarımsal hasıla içerisinde asıl aktör ve üretilen ekonomik değer içerisinde de önemli, etkin ve büyük aktör olarak yerlerini alacaktır” ifadesini kullandı.

-Etkin olan kooperatif sayısı oransal olarak yeterli değil

Öztop “ Sayısal olarak yaklaşık 10 bin civarında tarımsal amaçlı kooperatiften bahsedilirken, sektör içerisinde etkin ve aktif olan kooperatif sayısı oransal olarak yeterli değildir. Oysa ki kooperatiflerimizin tarımsal hasıla üretimi içerisinde çok daha iyi bir noktada ve güncel tarım politikalarını belirleyecek, düzenleyecek ve hatta regüle edecek kabiliyette olması gerekir. Ama maalesef olması gereken noktada değiliz. Zaten bu noktada olmuş olsaydı, bu kooperatifler ya da tarımsal üretici birliklerimiz kamunun yükünü de ciddi oranda azaltmış olacaktı. Onların başarısı etkinliği, yetkinliği, tarımsal hasıla ve GSMH içindeki payını otomatik olarak ciddi oranda artıracak ve gelişmiş ülkelerdeki kooperatiflerden bizde de olmuş olacaktı” ifadesini kullandı.

-Ortak sayısı bakımından geriyiz

Dünyadaki tarımsal kooperatifçilik ile ülkemizdeki kooperatifçiliği kıyaslayan Öztop Dünya genelinde, Birleşmiş Milletler’in yaptığı çalışmaya göre 750 binden fazla kooperatif ve bir milyardan fazla kooperatif ortağı bulunmaktadır. İstihdam açısından ise kooperatiflerin dünya çapında 100 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağladığı tahmin edilmektedir. Avrupa Birliği içerisinde ise yaklaşık 163 milyon kooperatif ortağı ile 250 bin civarında kooperatif bulunmakta ve bu kooperatifler aracılığıyla 5,4 milyon kişiye iş imkanı sağlanmaktadır. Dünyada en çok kooperatifin olduğu 5 ülke ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya’dır. Ekonomik olarak en güçlü tarımsal kooperatif ise Japonya’dadır. Almanya’da pratik olarak her çiftçi bir veya bir kaç kooperatifin ortağıdır. Oluşturdukları ekonomik hacim bakımından kooperatifler özellikle, Fransız, Amerikan, Japon ve Alman ekonomilerinde önemli bir rol oynamaktadır. GSYH’daki payları dikkate alındığında ise Finlandiya, Hollanda ve Fransa’daki kooperatif işletmeler ön plana çıkmaktadır. Türkiye kooperatif sayısı bakımından dünyada önde gelen ülkelerden birisidir. Bu başarılı ülkelerin çoğundan fazla kooperatif sayımız var. Neredeyse dünyadaki her 10 kooperatiften 1’i Türkiye’de bulunuyor. Ancak, ortak sayısı bakımından durum o kadar iç açıcı değil. Dünyada bir milyarı aşan kooperatif ortağı varken, bu sayının kabaca yüzde 1’i Türkiye’dedir. Ortak sayısı bakımından Türkiye’de kooperatifler dünya geneline kıyasla yaklaşık 10 kat daha küçüktür” şeklinde konuştu.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet
Sıradaki Haber BAŞKAN AHMET AKIN VE BAŞKAN MEHMET ERTAŞ VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ