Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Üreticiler sorunlarına Ankara’da çözüm arıyor

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Hasan Çetin, sektörün sorunları konusunda gazetemize açıklama yaptı. Çetin  açıklamasında “2 buzağılama aralığının 450 gün olması birçok üreticimizin buzağı desteği almasına engel olması sebebiyle, üreme parametresinin tekrar düzenlenerek üreticilerimizin bu desteklerden faydalandırılması gerekmektedir. Buzağı destekleme ödemelerinde buzağı sayısına göre kademeli olarak ödenen buzağı teşvikindeki oranın arttırılması gerekmektedir. Destekleme miktarlarında 3 yıldır artış yaşanmamıştır. Acilen destek miktarları revize edilmelidir. Ülkemizdeki damızlık dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla birliğimiz üreticilerine verilen soy kütüğü fark desteklemesinin, makul bir rakama çıkartılması gerekmektedir. 10-15-20 baş hayvanı olan üreticilerimizin pozitif ayrımcılık yapılarak daha çok desteklenmesi gerekmektedir” ifadesini kullandı.

-USK’de üretici temsilcilerinin sayısı arttırılmalıdır

Süt fiyatlarının belirlenmesinde Ulusal Süt Konseyi’nde üretici temsilcilerine daha fazla yer verilmesi gerektiğinin altını çizen Çetin “Süt destekleri acilen yükseltilmeli en az 0,40 – 0,50 kuruş olup 3’ er aylık periyotlarda ödenmelidir. Süt fiyatları bölgesel belirlenmeli sütün kalitesine göre fiyatlandırılmalı ve fiyatlarda soğutma bedeli hariç tutulmalıdır. Kalite ve hijyen arttırıcı fiyat farkları olmalıdır. 2020 yılında süt fiyatlarının sabit kalması, zam yapılmaması, 2020 son çeyreği ve 2021 yılında girdi maliyetlerinin afaki artması, süte yeteri kadar zam yapılmaması aradaki makası arttırmış, zararına üretim yapılmasına sebebiyet vermiştir. Yem bitkilerine destek arttırılmalıdır. Tohum ve mazot destekleri günün şartlarına uygun olmalıdır. Meraların kullanıma açılarak üreticilerin kaba yem üretim ihtiyacı karşılanmalıdır” şeklinde konuştu.

-Sorunlar ilgili mercilere aktarıldı

Çetin, yaşadıklarını sorunları çözümü konusunda geçtiğimiz hafta içinde Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’ı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdoğmuş’u, Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelik’i, Tarımsal Destekleme Daire Başkanı Mehmet Kilci ve Personel Daire Başkanı Adem Dinç’i, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan ve Balıkesir Milletvekillerini de ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi. .

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet
Sıradaki Haber Yeni Kuşak Köy Enstitülüler buluştu