Ulusal Süt Konseyi, yaklaşık 4 ay önce soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 7.50 TL olarak belirledi. Önceki gün toplanan Ulusal Süt Konseyi’nin yeni alım fiyatını yine 7.50 TL kararı alması üreticiyi şaşkına çevirdi. 4 ayda girdi maliyetleri artan üretici yeni karar ile kendilerinin yok sayılmasına tepki gösterdi. Bir tepki de Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Başkanı Hasan Çetin’den geldi. Çetin, alınan kararın sektöre büyük zarar vereceğini iddia ederek yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi.
-Üreticinin yok sayıldığı bir karar
Üreticilerin bir ve birlik içinde olması gerektiği bir dönemde olduklarını söyleyen Başkan Çetin, “Ulusal Süt Konseyi tarafından 15 Mayıs 2022 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 7.50 TL /litre +0,20 kuruş destek olarak belirlenmişti. Yapılan toplantıda maliyetlerde değişiklik olması durumunda piyasa şartlarına göre tekrar fiyatta değişiklik yapılacağı açıklanmıştı. Fakat aradan geçen 4 aylık sürede maliyetlerdeki ciddi oranlarda artışlar olmasına rağmen Ulusal Süt Konseyi 15 Mayıs 2022 tarihinde toplanarak 7.50 TL olan fiyatı tekrar 7.50 TL olarak açıklayarak biz üreticilerin yok sayıldığı bir karara imza atmıştır. Alınan kararda ne yem süt paritesi ne de yem fiyatlarındaki enerji ve diğer girdi maliyetlerindeki fiyat artışları hiç dikkate alınmamıştır. Çiğ süt üreticileri uzun süredir artan maliyetler nedeni ile sürekli zarar etmesine rağmen inatla üretime devam etme azmini kaybetme sınırına yaklaşmıştır. Artan tüm maliyetlere rağmen belirlenemeyen bu yeni fiyat kabul edilemez. Üretimin sürdürülebilir olması ve üretimin devam edilebilmesi bu şartlarda imkansızdır” şeklinde konuştu.
-Süt üretimi düşüyor
Çetin, “Biz yetiştiriciler sürekli küçülerek üretime devam etmekteyiz. Bu sebeple dişi hayvanların kesimi artmakta ve buna bağlı olarak süt üretimi hızla düşmektedir. Çiğ süt sektöründe yaşanan ve bundan sonra yaşanacak tahribatın telafisi mümkün değildir. Ülkemiz bu krize bir çözüm bulamazsa önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde süt ve süt ürünleri ithal etmek zorunda kalacaktır. Biz yetiştiriciler için daha fazla birlik ve örgütlü olma zamanıdır. Birlik olarak siz üyelerimiz ve yetiştiricilerin desteği sayesinde sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerimizi her zaman, her yerde söylemeye devam edeceğiz. Biz yetiştiricilerin hak ettiği değeri alabilmesi için birlik olmanın enerjisi ile çalışmaya devam edeceğiz. Bir olalım, birlik olalım.” İfadesini kullandı.