Finans alanında yürüttüğü çalışmalarıyla fark yaratan Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı’nın online olarak gerçekleştirdiği Finans Kulüp ‘Şehir Ekonomisi’ buluşmalarının yeni konuğu Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ve Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu oldu.
Eğinlioğlu: “Balıkesir olduğu yerde sayan şehir imajından sıyrıldı”
Programda konuşan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu, “Balıkesir önceki yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan illerin arasında kalmış, kendi halinde çabalayan il görünümündeydi. Son zamanlarda yapılan otoyollar ve stratejik noktalara ulaşımın kolaylaşması sayesinde bu durumdan sıyrıldı. Balıkesir’de bir sanayi kuruluşunun gelip de bulamayacağı hiçbir şey yok. Bu yeni yollar bundan sonra gelecek sanayicilerin işlerini kolaylaştıracak. Balıkesir’in kuzeyinde savunma sanayisine yönelik yatırımlar var. Bunun dışında kentimizde bora dayalı sanayinin de gelişeceğini söyleyebiliriz. Bor ile ilgili bir organize sanayi bölgesi kurulması planları yapılıyor. Pandemi sürecinde eksiklerimizi gördük. Finans okuryazarlığı, finansmana erişim konusundaki sıkıntılarımızın farkına vardık ve bu eksiklerin giderilmesi için halen devam eden eğitimler ve destekler sağlıyoruz. Sanayi ve üniversite iş birliği ne yazık ki istenilen düzeyde değil. Hem üniversite tarafının hem de sanayicilerin birlikte üreteceği ürün konusunda ülke menfaatine yönelik bir çalışma yapmaları lazım. Üniversite – sanayi iş birliği konusunda olması gereken düzeye gelinmesi için akademisyenlerin de sanayicilerin de hazırı beklemek yerine risk almaları gerekiyor. Teknokent ise çok başarılı ilerliyor, burada ekip olarak faydalı çalışmalara imza atılıyor” dedi.
Kula: “Balıkesir yakın zamanda kilit nokta haline gelecek”
Programdaki diğer konuşmacı Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “Balıkesir İstanbul ve İzmir arasında parlayan bir şehir oldu. Özelikle İstanbul – İzmir otoyolunun tamamlanmasıyla birlikte kentimizin önemi daha da ön plana çıktı. Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanması ve limanlarımızla birlikte pazara ve ham maddeye yakınlık açısından Balıkesir kilit nokta haline gelecek. Tüm yerel yönetimler ve STK’larla birlikte Balıkesir’de bir marka şehir projesi gerçekleştirdik. Bu projede turizmin artırılmasını, Balıkesir’in ürettiği yöresel lezzetleri markalaştırmayı, tüketiciyle buluşturmayı ve aynı zamanda da yerel üreticiyi kalkındırmayı hedefliyoruz. 5 yıllık planı kapsayan projemizle Balıkesir’in marka değerini artıracak, katma değerli ürünleri markalaştıracağız. Pandemi döneminde finansal alandaki eğitimlerin sıklığı azalsa da şirketlere ve kişilere e-ticaret, dijital dönüşüm ve ekonomi alanında eğitimler vermeye devam ettik. Verilen eğitimlerde şirketlerin ticareti, yerel ve ulusal perspektiflerden ele almalarını sağladık. Üniversite – sanayi iş birliği maalesef istenilen düzeyde değil. Eskiye göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Yeni rektörümüzle iş birliği konusunda daha yakından çalışıyoruz” diye konuştu.