Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bansiad’da gündem iklim değişikliği

Bandırma Sanayici ve İş

Bandırma Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin Haziran ayı olağan toplantısı Grand Asya Hotel’de yapıldı. Toplantıda gündem iklim değişikliğiydi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı tarafından Marmara Denizindeki iklim değişikliği konusunda iş insanlarına bilgi verildi.

-Denizlerimiz pek dikkate alınmıyor

Toplantıda konuşan Bansiad Başkanı Funda Dedeoğlu “ Dernek olarak iklim değişikliği ana teması üzerine son bir ayda önemli toplantılara imza atıyoruz. İklim değişikliğinin bölgemiz özelinden başlayarak, Marmara, Türkiye ve dünya genelindeki etkileri, yapılan çalışmalar ve alınması gereken önlemler üzerinde durarak bölgemize etkilerine dikkat çekmek ve almamız gereken tedbirleri hızla hayata geçirmek üzerine bir politika kurguluyoruz. Ülkemizde hazırlanan raporlar, farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen toplantılar ve konuşmaları incelediğimizde denizlerimizin maalesef pek de dikkate alınmadığını görüyoruz. Başta ormanlar ve yutak alanlar olmak üzere ağırlıklı bir gündem oluştuğunu görüyoruz” dedi.

-Aşırı sıcaklığa bağlı ölümler artıyor

Dünyada 3 milyarı aşan insanın iklim değişikliğine karşı yüksek derecede kırılgan ortamlarda yaşadıklarının altını çizen Dedeoğlu “Gıda ve su güvenliği azalıyor ve geçim kaynağı kayıpları yaşanıyor. Aşırı sıcaklıklardan kaynaklanan ölümler artıyor ve hastalık oranları yükseliyor. Ekosistemlerin bozulması ve sosyal refahın azalması gibi uzun vadeye yayılan riskler giderek büyüyor. İklim finansmanı, hali hazırda büyük oranda emisyon azaltımına yönelik olsa da, küresel ısınmayı 1,5°C’de sınırlama için gereken yatırım ihtiyacı seviyesinin altında seyrediyor. Ülkemizin de içinde olduğu Akdeniz Havzası sosyal-ekolojik sistemleri ile dünyanın en değerli bölgelerinden biri ancak iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölgelerin de arasındadır”şeklinde konuştu.

-Üretim ve tüketim kalıpları değiştirilmeli

İklim krizi ve yıkıcı etkilerinin en öncelikli alanları olduğunun altını vuran Dedeoğlu “Bu ciddi çevresel tehditlerin ekonomik ve sosyal etkileri de haiz ve bu durum ülkelerin kendi coğrafyaları ile de sınırlı değil. Uluslararası tedarik zincirlerine, piyasalara, finans sektörüne, ticarete ve sosyal refaha yansıyan boyutları var. Bunların sonucunda tüm dünyada kayda değer ekonomik kayıplar yaşanıyor ve artarak devam etmesi söz konusu. Bu çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri önlemek için öncelikle üretim ve tüketim kalıplarımızı değiştirmek gerekiyor”ifadesini kullandı.  Dedeoğlu devamında şunları söyledi “BANSİAD olarak savunuculuğunu yaptığımız Paris Anlaşması’nı, Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere küresel gelişmeleri bu perspektifle içselleştirmeliyiz. Tüm değer zincirlerine sirayet etmekte olan yeşil dönüşüm süreci çevre koruma ve ülkemizin 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerine ulaşılması açılarından kritik önemdedir”

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı,
Sıradaki Haber İHTİMALİ YÜZ BİNDE 4’LÜK ATAMA İNCELENMELİ