Günümüzde insanların tüketim alışkanlıkları ve gelir düzeyindeki artışların çeşitli tarım ürünlerine olan talepte arttırdığını dile getiren Bandırma Ticaret Odası 14. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Fikri Çıpa, “Son yıllarda üretimin iç tüketimi karşılayamaması, özel ağaçlandırma çalışmaları ile kapama ceviz bahçelerinin tesisine yönelik verilen teşvikler, Bandırma ve çevresinde özel sektörün ceviz yetiştiriciliğine olan ilgisini artırdı” dedi.
-Bandırma 1983 yılında cevizle tanıştı
Bandırma’nın 1983 yılında ceviz fidanı yetiştiriciliğiyle tanıştığını anımsatan Çıpa, Gelen talepler doğrultusunda ilçedeki ceviz fidanı üretiminin her geçen gün arttığını dile getirdi. Çıpa, “Bandırma’da ilk ceviz fidanı üretimi Sahil Yenice Mahallesinde başladı, ancak zaman içerisinde buradaki arazilerin yetersiz kalması üzerine ilçenin diğer kırsal mahalleri olan Ömerli, Erikli ve Ziraatli’de de ceviz fidanı üretimine başlanıldı.” dedi.
-Yılda 10 milyon adet ceviz fidanı yetiştiriliyor
Bu gün ilçede toplam 10 milyon adet ceviz fidanı yetiştirildiğini açıklayan Çıpa, bunun 6 milyon adedinin Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, İtalya, İspanya, Gürcistan, Kırgızistan ve Makedonya’ya ihraç edildiğini, geriye kalan 4 milyon adedinin ise yurt içinde satıldığını söyledi. Bandırma’da ceviz üretimi düzenli artmasına karşın, zaman zaman olumsuz hava koşullarına bağlı olarak ağaç başından elde edilen üretimde azalmaların olduğuna dikkat çeken Çıpa, bunun da üretici fiyatlarında dalgalanmalara neden olduğunu, üretici gelirlerini olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.
-Mavi sertifikada 2 kurum görevlendirildi
Ülkede standart ve sertifikalı fidan üretimi yeterli olmadığını vurgulayan Çıpa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bunun için mavi sertifikalı Chandler ceviz fidanı üretimiyle ilgili Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümünü, Fernor ceviz fidanı üretiminde ise Karacabey Fide ve Fidan Test Merkezi Müdürlüğü’nü görevlendirdiğini söyledi. Çıpa, mavi sertifikayla ceviz fidanının Tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlarca tescil edilmiş bir parselden gelen aşı kalemi, aşı gözü ve klon anaçlarla üretilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.
-Adımız lekeleniyor
Diğer ürünlerde olduğu gibi fidan yetiştiriciliğinde de korsan üretimin olduğunu dile getiren Çıpa “Tarımla ilgili bazı televizyon kanallarında Sahil Yenice ve Bandırma’nın ismi kullanılarak yabani fidan satılarak vatandaşlarımız kandırılmaktadır. Aşılı ceviz fidanının ülkemizdeki merkezi Sahil Yenice’dir. Bu tür şeyler imajımızı zedeliyor” dedi.