Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, Türkiye’de çalışanların yarıya yakınının asgari ücretle geçindiğine dikkat çekerek, “Pazar filesine, market sepetine, elektriğe, doğalgaza gelen zamların altında ezilen asgari ücretlimizin yaşam hakkı olan asgari ücret görüşmeleri, aylık en az net 3 bin 100 liradan başlamalı” dedi. Sarı, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını sürdürürken, asgari ücretin en az 3 bin 100 lira olması gerektiğini söyledi. Açıklanan yıllık enflasyonun 2020 yılının zirvesine çıktığına dikkat çeken Sarı, çalışanların enflasyon altında ezildiğini kaydetti. Başkan Sarı, gelir dağılımındaki eşitsizliğin yoksulluğu her geçen gün artırdığını söyledi.
-Çalışanların yüzde 43’ü asgari ücret ile çalışıyor
Pandemi döneminde vatandaşa destek olarak verilemeyen paranın otoyol, köprü ve tüneller için işletmelere ödediğine işaret eden Sarı, “Geçmediğimiz otoyol, köprü ve tüneller için 2014 yılından bu yana Hazine’nin sadece döviz kuru artışı nedeniyle işletmeci firmalara 143 milyar lira ödediği belirlendi. Ülkemizde çalışanların yüzde 43’ü asgari ücret ile geçiniyor. Ülkemiz için asgari ücret bir taban değil, temel geçim kaynağı haline gelmiştir. Pazar filesine, market sepetine, elektriğe, doğalgaza gelen zamların altında ezilen asgari ücretlimizin yaşam hakkı olan asgari ücret en az net 3 bin 100 lira olmalıdır. Otoyol, köprü ve tüneller için ödenen para ile asgari ücretin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi mümkün” dedi.
-CHP’li Belediyelerde işçiler en az 3 bin 100 TL ücret alıyor
Sarı “Balıkesir’de Belediye Başkanlarımız her zaman emeğin ve emekçinin hakkından yana olmuştur. Geçtiğimiz günlerde belediyelerimizde çalışan işçi kardeşleriz tamamlanan toplu sözleşmeler sonucunda en az net 3 bin 100 TL’den başlayan 4 bin 500 TL’yi bulan rakamlarda ücret alıyorlar, kadrolu işçilerimiz ise 5 bin TL üzerinde maaş alıyor. CHP’li Belediye Başkanlarımız işçiden ve emekçiden yana olarak, işçilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanan sözleşmelere imza atmışlardır. Ayrıca bu ücretlere ilaveten sosyal haklar ile de desteklenmektedir. Bizler belediyelerimizde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önermiş olduğu ücret politikasını en üst düzeyde uyguluyoruz” ifadesini kullandı. .