Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Çikolata tüketiminde AB’nin gerisindeyiz”

Bandırma Ticaret Odası 11.Meslek

Bandırma Ticaret Odası 11.Meslek Komitesi Başkanı Tarık Karpuz, ülkemizde tüketilen çikolata miktarının Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde olduğunu söyledi. Türkiye’de kişi başına 3.1 kg çikolata ve 1.5 kg şekerleme tüketildiğini açıklayan Karpuz  “En çok çikolata tüketen ülkelere baktığımızda; İsviçre’de 8.7 kg, Almanya’da 7.9 kg, İngiltere’de 7.3 kg çikolata tüketiliyor. Şekerleme ürünlerinde ise en çok tüketim kişi başına 5 kg ile Finlandiya’da. Bunu 4,9 kg ile Almanya ve 4.7 kg ile Hollanda takip ediyor” dedi.

-Bölgelere göre çeşitlilik gösteriyor

Çikolata tüketiminin bölgelere göre çeşitlilik gösterdiğini dile getiren Karpuz “Çikolatalarda sütlü, bitter ve beyaz olarak üç temel ürün grubu bulunuyor. Türkiye’de tüketiciler sütlü çikolatayı diğerlerine kıyasla daha çok tercih etmekle birlikte özellikle son yıllarda bitter çikolataya olan talep eski yıllara kıyasla çok fazla. Beyaz çikolataya olan talep ise çok sınırlı bir seyir izliyor. Çeşnili olarak tanımlanan çerez ve kuru yemişler içeren grupta ise Antep fıstıklı olanlar ilk sırada geliyor, bunu fındık ve badem takip ediyor. Üzüm ve benzeri kuru meyve içeren ürünler ise çok sınırlı. Çikolata kaplamalı ürünlerde ise gofret ve çikolata kaplanmış dolgulu bisküviler öne çıkıyor”  ifadesini kullandı.

-Alışkanlıklarda çikolata tüketimini etkiliyor

Fındık püresi ve kakao içeren sürülebilir ürünlerin de ayrı bir kategori olmasına rağmen önemli bir tüketici grubuna sahip olduğunun altını çizen Karpuz ,dolgulu çikolataların ise genelde ikramlık ve hediyelik grupta daha çok tercih edildiğini söyledi  Türkiye’deki alışkanlıklar nedeniyle hediyelik olarak tanımlanan çikolataların tüketiminin istenilen düzeye gelemediğine vurgu yapan Karpuz, “Ancak ikramlık çikolataların tüketimi özellikle dini bayramların olduğu sezonlarda artıyor, Ramazan bayramındaki satışlar ise Kurban bayramına kıyasla daha fazla oluyor. Şekerleme tüketimi de her iki bayramda artıyor, yılın diğer sezonlarına kıyasla satışın büyük çoğunluğu bu dönemde oluyor. Çikolata tüketiminin önemli bir kısmı Marmara Bölgesi’nde gerçekleşirken, şekerlemenin çoğunluğu Güney Doğu  ve Doğu Anadolu bölgelerinde tüketiliyor. Tabii ki bu dağılımda bölge nüfusu, alışkanlıkları, iklim ve gelir gibi faktörlerin önemli etkisi bulunmaktadır” diye konuştu.

-Keyif için tüketiliyor l

Çikolata ve şekerlemelerin, beslenme veya doymak için değil ancak keyif almak için tüketilen ürünler olduğuna dikkat çeken Karpuz, “Bundan dolayı çikolata sektörü tüketicilerin bu hassasiyet ve beklentilerini dikkate alarak, daha az şeker ancak daha çok kakao kitlesi içeren çeşitler ürünler üretmektedir. Ayrıca etiket üzerinde enerji değerleri ve besin tablolarıyla tüketiciyi aydınlatmaktadırlar” ifadesini kullandı.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı,
Sıradaki Haber BALIKESİR’İN YAKASINDAN DÜŞÜN ARTIK