Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Engelliler’e bir dokun bin ah işit

3 Aralık Dünya Engelliler

3 Aralık Dünya Engelliler Günü tüm yurtta olduğu gibi Bandırma’da da düzenlenen törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanındaki kutlamalara, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Bandırma Belediye Başkan Vekili Belediye Meclis Üyesi Merve Polat, Bandırma İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Ahmet Tunç, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, Bedensel Engelliler Derneği, Engelli ve Engelli Aileleri Derneği, Bandırma Kent Konseyi Engelsiz Meclisi, İşitme Engelliler Kültür ve Spor Kulübü Derneği, Özel Çocuklar ve Özel Bireyler Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Engelime Renk Ver Yardımlaşma ve Spor Derneği Bakan ve yöneticileri katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma Özel Çocuklar ve Özel Bireyler Derneği Başkanı Nihat Karakazım Arslan tarafından yapıldı. Birleşmiş Millet tarafından alınan bir kararla 1992 yılından itibaren 3 Aralık’ın “Dünya Engelliler Günü” kabul edildiğini anımsatan Arslan “Bu şekilde engellilerin sorunları, beklentileri toplumda farkındalık yaratılması ve çözüm üretilmesi amaçlanmıştır. Özel gereksinimli birey hakları yönünden Türkiye’de iki temel hukuksal düzenleme yapılmıştır. 2005 yılında 5378 sayılı Engelli Hakları Hakkında Kanun yürürlüğe girmiş ve ardından 2008 yılında Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ulusal mevzuatımızın bir parçası olmuştur. Fakat dezavantajlı Özel gereksinimli bireyler kazandıkları hakları da yitirmektedir. Değişen rapor düzenlemelerine, yönetmeliklere rağmen bu düzenlemeler çağın gerekliliklerinin gerisinde kalmaktadır. Bu da daha fazla ötelenmeye, görünmez hale hatta yaşayamaz hale gelmeye neden olmaktadır. Bu çarpık gidişe son verebilmek için STK’lara da çok görev düşmektedir” dedi.

-Taleplerini açıkladı
Arslan, dezavantajlı gruplar olarak taleplerini açıkladı. Arslan “Sağlık raporları Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine göre düzenlenmeli, bu şekilde engellilerin çalışma, emeklilik başta olmak üzere haklarından adil şekilde yararlanmalarının önü açılmalıdır. Yanlış veya araştırılmadan yapılmış kural değişiklikleri nedeniyle sosyal ve emeklilik hakları elinden alınanlara hakları iade edilmelidir” dedi.

Arslan “2005 yılından beri toplu ulaşımın engellilere uygun hale getirilmesinin ertelenmesine son verilmeli eski araçlar düzeltilmeli, koşullara uygun yeni araçlar alınmalıdır. Devlet memurları ve iş kanunlarındaki istihdam kotaları eksiksiz uygulanmalıdır. Boş kadrolar atamalar mutlaka yapılmalıdır. Engellilere eşit ama adil insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır. Evde bakım yardımı ve engelli aylığı almak için gelir ölçütü aileye göre değil yararlanacak engelliye göre belirlenmelidir. Bakım yardımı ve engelli aylığı yaşanacak düzeye getirilmelidir. Engellilerin kullandığı ilaç, ortez, protez, bez gibi yaşamımız için gerekli sağlık ürünleri SGK tarafından tümüyle karşılanmalıdır. Sağlık Uygulama Tebliği buna göre değiştirilmelidir. Engellilerin özellikle zihinsel engellilerin eğitimi; özel sektör (Sıkı denetim yapılarak) ve dev okullarında yeterli derslikler sağlanmalı, özel eğitimci, psikolog, danışman vb. uzman personel bulundurulmalı, rehabilitasyon derslerinin saatleri yeterli düzeye çıkarılmalıdır. Engellilerin haklarından tam ve eksiksiz yararlanmalarının önü açılmalı, adil, eşit ve insanca bir ya hakkı tanınmalıdır. 4 ay sonra yerel seçimler yapılması planlanmaktadır. Bu çerçevede partilerin listelerinde seçilebilir sırada en az bir özel gereksinimli bireyi almasını, Engellilerin de yön söz sahibi olmasını istiyoruz”ifadesini kullandı.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı,
Sıradaki Haber DEMEK Kİ NEYMİŞ ÖZELLEŞTİRME ÇÖZÜM DEĞİLMİŞ