Bandırma Ticaret Odası, Fidancılık Sektörü Araştırma Raporunu kamuoyuyla paylaştı. Ceviz üretiminin 1980’li yılların başında Sahil Yenice Mahallesinde başlanıldığının dile getirildiği raporda, ceviz üretiminin zamanla ilçenin kırsal mahallelerinden olan Ömerli, Erikli ve Dutliman gibi kırsal Mahallelerinde de üretime devam edildiğinin altı çizildi.
-Bölgede 9 milyon 855 bin adet ceviz üretiliyor
Bölgede üretilen ceviz üretim miktarının da ele alındığı raporda, 105 üretici tarafından 9 milyon 161 bin adedi sertifikasız, 694 bin adeti sertifikalı olmak üzere toplam üretim miktarının 9 milyon 855 bin adete ulaştığı açıklandı. Bölgede üretilen ceviz fidanlarının global pazarda da yer bulduğunun dikkat çekildiği raporda, ceviz fidanlarının aralarında Arnavutluk, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, İngiltere, İran, İspanya, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan’ın yer aldığı 25 ülkeye pazarlandığı dile getirildi.
-Sektör sorunları ve çözüm önerileri
Ceviz fidanı üreticilerinin sorunlarının da ele alındığı raporda, kaçak fidan üretimi ve kalite üretimin yapılamaması sektörün en önemli sorunları arasında gösterildi. Ceviz sektörünün sorunlarının çözümü konusunda önerilerinde sunulduğu raporda “Fidan üretimi esnasında yaşanan hataların minimize edilmesi için eğitim, yayım ve danışmanlık programları ve sertifika eğitimlerinin düzenlenebilir. Bu bağlamda üreticiler üretim konusunda bilinçlendirilerek kalite sorunları ortadan kaldırılabilir. Fidancılık konusunda gelişmiş olan İspanya, Şili gibi ülkelerde üretim yerinde görülmesi amacıyla AB projeleri kapsamında hazırlanacak Erasmus KA2 projelerine başvuru yapılabilir ve kaliteli üretim ve yeni teknolojiler hakkında bölge üreticisinin bilinçlendirilebilir. Ürün kalitesini artırmaya yönelik yöntemlerin belirlendiği projeler ilgili kurumlara sunulabilir ve sonuçlarını yaygınlaştırılabilir. Özellikle ihracatta yaşanan kalite problemlerini azaltmak için Türkiye’deki standartların yurt dışı örnekleri seviyesine taşınması çalışması yapılabilir. Bandırma ve çevresindeki fidan ve tarım üreticileri için Doku Kültürü Laboratuvarı kurulması için çalışmaların başlatılabilir. Bu bağlamda bölgede kurulması planlanan laboratuvar için fizibilite çalışması ve projenin fizibl çıkması halinde kurulumu hakkında ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimde bulunulabilir. Genellikle küçük ve orta boy işletme olarak faaliyet gösteren fidan üreticilerinin desteklenmesi amacı ile fidan üretimi iş kolunun KOSGEB desteklerinden faydalanan sektörler arasına alınması için KOSGEB nezdinde girişimde bulunulabilir. Kooperatifçiliği özendirecek destek mekanizmaların oluşturulması için çatı kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunulabilir ve bu destek mekanizması ile alakalı bilgilendirme yapılabilir. Böylelikle firmaların nispeten küçük ve orta boy işletme olmaları sebebi ile yaşadıkları yapısal sıkıntıların önüne geçilebilir. Firmalara hedef pazarlar, müşteri bulma, markalaşma, pazarlama gibi konularda dış ticaret eğitimleri verilebilir. Şahıs firması niteliğinde işletmelerin yurt dışı pazarlara ulaşması için, fidancılık sektörünün KOSGEB yurt dışı desteklerinden faydalanan sektörler arasına alınması için faaliyetlerde bulunulabilir. – Tüzel niteliğe sahip işletmeler Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Destek Programları hakkında bilgilendirilebilir ve bu konuda danışmanlık verilebilir” denildi.