Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Halk sağlığı ilaç tekellerinin insafına bırakılmamalı”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Uçan, “Hayati ilaçların tedarikinde ve temininde yaşanan sorunlar, hastaların hem hayatını hem de ekonomik durumunu olumsuz etkilemektedir”dedi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, yaptığı yazılı basın açıklamasında “Türkiye’de hayati öneme sahip ilaçlarda uluslararası ilaç tekellerine bağımlılığın olumsuz sonuçları, ekonomik kriz ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile birlikte daha çok hissedilmektedir” dedi.

-İlaç tedarikinde sıkıntılar yaşanıyor

Uçan “ Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’nın yakın zamanda yaptığı saha çalışmasına göre aralarında parkinson, diyabet, astım gibi kronik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçların, antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin bulunduğu 81 kalem ilacın Sağlık Bakanlığı depolarında bulunmadığı tespit edilmiştir. Böbrek, kalp, karaciğer nakli gibi ameliyatlar sonrasında akut organ reddini önlemek için ve kanser tedavisinde kullanılan hayati ilaçların tedarikinde ve temininde yaşanan sorunlar, hastaların hem hayatını hem de ekonomik durumunu olumsuz etkilemektedir” ifadesini kullandı.

-İlaç politikası piyasa koşullarına teslim edilmemeli
İlaç politikasını piyasa koşullarına teslim etmenin halk sağlığı ve toplumun refah düzeyini olumsuz etkilediğini dile getiren Uçan “İlaç fiyatlarının tekeller tarafından belirlendiği koşullarda halkın sağlığı da pazar stratejilerine kurban edilmektedir, bu durum kabul edilemez. Önceliği daha çok kar etmek olan ilaç şirketlerinin maliyet hesapları nedeniyle yurttaşlar sağlığa giderek daha fazla para harcarken, buna rağmen çoğu yaşamsal ilaca erişememektedir” şeklinde konuştu.

-Neler yapılmalı
Yaşanan sorunun çözümü konusunda yapılması gerekenleri de açıklayan Uçan “Gelişmiş ülkelerdeki geri ödeme sistemindeki ilaç politikasında olduğu üzere yaşamsal ürünlerin vergileri 0 veya 1 olarak uygulanmalıdır. İlaçta dışa bağımlılığa son vermek üzere, ulusal ilaç üretimi için gerekli kamu yatırımları yapılmalıdır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 2022 yılında yeniden açılacağı duyurulan, eski adıyla “Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü”, yeni adıyla “Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi” bir an önce açılarak, kamu yararına faaliyete geçmelidir”dedi.

Karesi Belediyesi’nde bu akşam yaşananlar
Sıradaki Haber Hakan AKA: “Mesut Akbıyık, Ekmeğini Yediğin İnsanlara Bu Yapılmaz!”