2019 yılı Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son oturumunda konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bayram Şahin, 2019 yılında yürürlüğe giren “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”na göre Balıkesir ve Marmara Bölgesi’nin deprem kuşağında yer aldığını, şehir merkezi, Edremit ve Bandırma’nın en riskli alanlar olduğunu söyledi. Bölgede her an bir deprem meydana gelebileceğinin altını çizen Şahin, ne zaman, nasıl, hangi büyüklükte, kimleri etkileyecek, denizde mi, karada mı olacak bununla ilgili kesin bir şey söylenemeyeceğini dile getirdi.
-Hazırlık olmalıyız
Şahin “Deprem konusunda her zaman hazırlıklı olmalıyız. AFAD olarak da her zaman hazırlıklıyız. Balıkesir’de her an deprem olabilir ama tarihi, saati belli değil. Her ilçemizde deprem gözlem istasyonumuz var. Toplamda 35 tane deprem gözlem istasyonumuz var. ‘Afete Hazır Türkiye Projesi’ kapsamında çalışmalarımız devam ediyor. İl müdürlüğü olarak toplamda 71 bin 319 kişiye temel afet bilinci eğitimleri verdik, eğitimlerimiz devam ediyor. Son yaşadığımız depremin ardından Vali Ersin Yazıcı başkanlığında toplanmış olduğumuz koordinasyon kurulunda alınan kararlar doğrultusunda STK’lara, kamu kurum kuruluşlarına, jandarmaya, emniyete, AFAD olarak yetersiz kalacağımızı düşünerek bütün kamu kurumlarına çadır kurma eğitimlerine başladık. Balıkesir AFAD yalnız çalışmıyor. Balıkesir İl Afet Müdahale Planı Hizmet Gruplarımız var. 26 hizmet grubumuzun 8’i AFAD İl Müdürlüğümüzde, 2’si Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde, 2’si Balıkesir Büyükşehir Belediyesinde, 2’si Karayollarında olmak üzere diğer hizmet gruplarımızın hepsi afet durumlarında harekete geçiyor. Kurumlarımızın her biri olası bir afet durumunda ne yapacağını biliyor, bu konuda hazırız. Bunların toplantısı yılda iki kez Vali Ersin Yazıcı başkanlığında kurum yöneticilerimizle birlikte gerçekleştiriliyor.”dedi.
“Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz”
Toplanma ve barınma alanları hakkında da Meclis üyelerini bilgilendiren Şahin, “Toplanma alanları barınma alanı değildir, toplanma alanları vatandaşlarımızın afetten sonra ilk buluşacakları yerdir. Afetten sonra sağ kalan vatandaşlarımızın evlerine en yakın yerlerdeki park, okul bahçesi, meydan buralar toplanma alanlarıdır. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık, bunun sonucunda şu anda Balıkesir İl Müdürlüğümüzde ve ilçelerimizde bin 158 toplanma alanımız var. Türkiye genelinde sisteme kayıtlı 16 bin 740 tane toplanma alanı var. Ben Balıkesir’deki tüm belediye başkanlarımızı tebrik ediyorum, bu konuda Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. Bu belediyelerimizin duyarlılığından kaynaklı bir başarı, çünkü toplanma alanlarını onlar tespit ediyor. Afetlerden sonra barınma alanlarımızda Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Halalca Mahallesi’nde ve Altıeylül ilçesine bağlı kırsal Ayşebacı Mahallesi’nde olmak üzere 1 milyon 200 bin dönüm alan belirledik. Bu anlamda Bandırma ve Edremit ilçeleri de barınma alanlarını bize bildirdiler” diye konuştu.