Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Komünist başkan “Ovacık Modelini” anlattı

Güney Marmara Dayanışması ve

Güney Marmara Dayanışması ve Güney Marmara Üretim Kooperatifi tarafından Bandırma Santral Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Yerel yönetimler ve kooperatifçilik” konulu panelde konuşan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Ovacık Modelini” Bandırmalılara anlattı. Maçoğlu “İlk başta belediye adına çalışmalar yaptık. Belediye öncülüğünde hem köylünün üretimini sağladık hem de belediye olarak ürettik. Belediye olarak ürettiklerimizden elde ettiğimiz paranın bir bölümünü öğrencilere burs olarak veriyorduk. Bugün artık bu iş kooperatife evrildi ve çalışmaların tamamını kooperatifimiz yürütüyor” şeklinde konuştu.

-Köylü kendi, üretim ağını örgütlemeli

Köylünün kendi üretim ağını örgütleyebilmesinin önemine dikkat çeken Maçoğlu “Sağlıklı gıda üretmek toplumun sağlıklı gıda elde edebilme hakkının savunulmasıdır ve bu bütün canlılar için olduğu gibi biz insanlar için de bir ihtiyaç. Kaldı ki Türkiye’nin üretmek yerine ithal ettiği çok sayıda ürünü, kendi topraklarımızda yetiştirebildiğimizi, yerel yönetimlerin bunu yapabileceğini göstermek istedik. Ayrıca halkın, kendi üretimi üzerinden örgütlülüğe gidebilmesini önemsiyoruz. Bu da bir siyasi partinin veya STK’ların değil, kooperatiflerin yapabileceği bir iştir. Elbette bir siyasi parti veya STK destek verebilir, öncülük de yapabilir ama aslolan, bizzat köylünün kendi üretim alanını örgütleyebilmesidir.” dedi.

-Üretim sürecini örgütlemeyi planlamıştık
Belediye başkanlığına gelirken böylesi bir üretim sürecini örgütlemeyi planladıklarını dile getiren Maçoğlu “Biz, Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun faaliyetçileriyiz ve bizim siyasetin üretim ilişkilerine ilişkin böylesi bir bakışı, sözü zaten vardı. Hangi bölgede yerel yönetimlerdeysek, o bölgenin fizibilite raporlarını çıkarıyor, oranın temel ihtiyaçlarını tespit ediyor, geçmişten gelen tecrübe ve kültürü de dikkate alarak bir üretim programı çıkarıyoruz. Dolayısıyla biz belli bir bilinçle bu üretim faaliyetini yürütüyoruz” ifadesini kullandı.

-Bu üretim programı halkın hayatına katkı sağladı

Üretim programının Ovacık’ta, yoksul halkın hayatı üzerindeki etkilerine değinen Maçoğlu “Bütün halkın bu üretim sürecine dahil olduğu ve herkesin paraya boğulduğu yok. Ama üretime yüzü dönük olan, “üretim yapıp evime ekmek götürmek istiyorum, mutfağımda aş pişsin, çocuklarımı okutabileyim” diyen ailelerin büyük bir kısmı bu sürecin içine girdi. Daha önce 20-25 üretici varken, bugün sadece Ovacık’ta 200’e yakın üretici var. Eskiden arıcılık yapanlar kendi ürünlerini satamazken, bugün onların ballarını, polenlerini, propolislerini alarak, onlara bir artı değer yaratabiliyoruz. Ayrıca bugün artık onlarca köyde yüzlerce üretici de fasulye ve barbunya üretimine başladı. Bundan önce Ovacık’tan para çıkarken bugün Ovacık’a para gelmeye başladı” şeklinde konuştu..

-Ovacık modelini başka yerleşim yerlerine taşımak istiyoruz
Sosyalist Meclisler Federasyonu, Ovacık modelini başka il ve ilçelere taşımak için çalışma yürüttüğünü açıklayan Maçoğlu “Devrimci yerel yönetimleri çoğaltıp birlikte iş yapabilmesi, bütün belediyelerin ortaklaşarak kendi bölgelerinin temel ihtiyaçlarına göre üretim ilişkilerinden eğitime, sağlığa kadar ne yapabilecekleri üzerine etraflıca çalışmaları gerekiyor. Bizim bu yönde çalışmalarımız olduğunu söyleyebilirim. Modelimiz Tunceli ve Ovacık’la sınırlı kalmayacak” şeklinde konuştu. Moderatörlüğünü Güney Marmara Dayanışması Sözcüsü Erol Yıldız’ın yaptığı panelde Metin Yalçın ve Nihal Güven Altınkurt’a yerel yönetimler ve kooperatifçilik konusunda görüşlerini aktardı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel
Sıradaki Haber Sağlık Merkezleri vatandaşların konforunu artıracak