Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Madencilik sektörü bulunması gereken yerde değil”

 Madencilik sektörünün, ülkelerin kalkınmasında

 Madencilik sektörünün, ülkelerin kalkınmasında rol oynayan en önemli sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Şener Gıda, Otomotiv İnşaat, Turizm ve Tic LTD.ŞTİ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Şener “Gelişmiş ülkelerin kalkınma süreci incelendiğinde, madenciliğin itici gücünden yararlandıkları görülecektir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler kalkınmalarını maden zenginliklerine dayandırdıkları halde ülkemizde madencilik bulunması gereken yerde değildir” dedi. Mevcut yasal düzenlemeler ve işleyiş ile madencilik sektöründe bir atılım yapmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Şener,  madencilik sektörüne yön verecek kalıcı ama zaman içinde günün değişen koşullarına uyacak esnek bir madencilik politikasının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

-Yol haritasına ihtiyaç var

Madencilik sektörünün günün ihtiyaçlarına cevap verebilen, kalıcı, koşullara göre esneyebilen, kendini güncelleyen bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şener “Bu yol haritası çizilirken madencilik sektörünün yeni bir yasayla desteklenmesi ve mevcut yasaların sektörün sorunlarına çözüm getirir nitelikte değiştirilmesi gerekmektedir. Madencilik sektörünün ilk engeli olan faaliyet gösterilecek alanların ruhsatları alabilmek ve faaliyete geçişindeki bürokratik sıkıntılar yeni düzenlemelerle aşılabilinmelidir. Madencilik sektörünün bir diğer önemli sorunu ise, ödenmesi gereken vergilerin diğer sektörlerden fazlaca olması yatırımcıyı bu sektörden uzaklaştırmaktadır. Sektörün gelişmesi için ilgili vergi yükünün hafifletilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

-Yasal düzenlemelerle sektör rahatlatılmalı

Sektörün acilen yeni yasal düzenlemelerle rahatlatılması gerektiğinin altını çizen Şener “ Sektörün acilen koordineli ve sübjektif bir politikası olan Maden Bakanlığına bağlanması gerekmektedir. Maden Bakanlığının ilk çalışmasının da sektörün yatırımının önündeki engelleri kaldıracak, teşviklerle bir politika belirlemesi gerekmektedir. Madencilik ürünlerinin üretimini sağlamak ve yüksek katma değerli ürünler üretmek gayesi ile yerli ve yabancı sermayeyi madencilik sektörüne çekebilmek için ruhsat, arazi tahsisi, çevre izni ve bunu takip eden diğer izinleri uzun vadede geçerli olacak kurallara, hızlı ve şeffaf izleyen bir mekanizmaya bağlamak gerekiyor. Unutmalıyım ki; Türk Madenciliğinin kalkınması, ülke ekonomisine sağlayacağı katkı azımsanmayacak ölçüde olacağından, yeni istihdam alanları aramak yerine bazı değişikliklerle yeni yükler altına girmeden elimizdeki cevheri değerlendirmemiz ile mümkün olacaktır. Madenciliğin kalkınması ve gelişmesi demek ülkenin kalkınması demektir” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bandırma Ticaret Borsası kurumsal ve
Sıradaki Haber CAN ATA TAN BORSA ÜYELERİNİ ZİYARET ETTİ