Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Plansız büyüme ve artan maliyetler en büyük problem”

Bandırma Ticaret Odası 13.

Bandırma Ticaret Odası 13. Meslek Komitesi Başkanı Harun Özder, yumurta üreticilerinin en önemli sorununun plansız büyüme ve artan maliyetler olduğunu söyledi. Yumurta üretim çiftliklerinin bir taraftan üretim kapasitesini artırırken, diğer taraftan alt yapısını modernize ettiğini dile getiren Özder “İlk bakışta olumlu gibi görünen bu gelişmeler, yumurtanın pazarlanması, markalaşma, yumurtalı ürün geliştirme,  adımlarıyla desteklenemediği için üreticinin kazancını artırmadığı gibi ekonomik krizle yüz yüze getirdi” dedi.

-Geleceğimizi göremiyoruz

Sektörde yıllardır sürüp giden plansız büyümeye bağlı arz fazlasının ihracat yoluyla giderilmeye çalışıldığını dile getiren Özder “ Yıllık nüfus ve tüketim artışını gözetmeyen plansız büyüme doğal olarak arz fazlası oluşturuyor ve stoklama imkanı olmayan ve raf ömrü 28 gün ile sınırlı yumurta fiyatları aşırı derecede düşüyor. Fiyatlar düşünce zarar etmeye başlayan üretici kısa sürede üretimden çıkma imkanı olmadığı için tavuklarını beslemeye devam ediyor ve zarar katlanarak artıyor. Sektörün tek sorunu arz talep dengesizliği de değil. Maliyet sorunu da var. Elektrik fiyatları, dışa bağımlı yem fiyatları enflasyonun çok üzerinde arttı. Sektörün kar marjı olağanüstü düştü. Üretici yaptığı yatırımın karşılığını makul bir sürede alamaz hale geldi. Şu anki yapıyla üretici geleceğini göremiyor, üretimi sürdürmekte ve sektörde kalmakta güçlük çekiyor” şeklinde konuştu.

-Üretim planlaması şart

Özder “ Sektördeki kapasite artışlarının, yumurta tüketimi ve ihracat miktarlarına paralel bir seyir izlemesi ve arz fazlası oluşmaması için sektör Bakanlık iş birliğinde üretim planlaması yapılması gerekmektedir. Üretim planlaması yapılırken yumurta sektörünün geliştiği ülkelerdeki modellerin incelenerek benzer planlamaların uygulanması yurt dışı damızlık girişlerinin bu planlamaya paralel hale getirilmesi gerekmektedir.”ifadesini kullandı.

-Sorunlarımıza çözüm bekliyoruz

Yumurta sektöründe yapısal, ekonomik, kanatlı sağlığının sürdürülebilirliği gibi birçok sorunun henüz çözüme kavuşturulamadığını dile getiren Özder “Yüksek maliyet, damızlık, yem ham maddeleri, aşı ve ilaçta dışa bağımlılık, hastalıkların oluşturduğu ekonomik kayıplar, biyogüvenlik zaafı, üretim planlamasının olmayışı, zayıf pazarlama ağı, hedef pazarın gelir düzeyinin düşüklüğü ve tüketim azlığı gibi bir dizi sorun bulunmaktadır”dedi.

 

 

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bandırma Ticaret Borsası kurumsal ve
Sıradaki Haber CAN ATA TAN BORSA ÜYELERİNİ ZİYARET ETTİ