Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Posta memuru olduk”

19 Ekim Muhtarlar Günü

19 Ekim Muhtarlar Günü tüm yurtta olduğu gibi Bandırma’da da törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanındaki törenlere, İlçe Kaymakamı Engin Aksakal, Belediye Başkanı Tolga Tosun, İlçe Emniyet Müdürü Soner Duran, İlçe Jandarma Komutanı Mahir Mavi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, Türkiye Muhtarlar Derneği Bandırma Şube Başkanı Hüseyin Kocabıyık, Bandırma Muhtarlar Derneği Nur Hancıoğlu ve mahalle muhtarları katıldı.

-Sorunlarımıza çözüm bekliyoruz
Cumhuriyet Meydanındaki törenlerde konuşan Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Nur Hancıoğlu “Muhtar seçildiği ilk günden beri çözümün bir parçası olmak, kuruma katkı sunmak amacıyla mevcut sistemin sorunları ve çözüm önerilerini yazılı sözlü olarak yetkili kurumlarla paylaşmaktadır. Ancak devletin en uç noktası olan ve vatandaşlar tarafından 7/24 en kolay ulaşılan muhtarların ve sistemin sorunlarının giderilmesi noktasında ciddi bir gelişme maalesef henüz olmamıştır. Oysa yetkilerle donatılmış Muhtarlık kurumu vatandaşların sorunlarının giderilmesi, çözümün hızlanması yanında hizmetin kalitesinin artmasına da katkı sağlayacaktır” dedi.

-Muhtarlar Kanunu biran önce çıkartılmalıdır
Hancıoğlu “Kurulduğu günden bu yana devletin tüm kurumları ile vatandaşlar arasında köprü vazifesi yapan, ülkenin gören gözü işiten kulağı olan muhtarlık, vatandaşın ihtiyacına koşan, bilgisi birikimi ile mahalle sakinlerine danışmanlık yapan 7/24 kapısı telefonu çalan, çağrıldığı yere varan, ülkesindeki tüm kişi ve kurumların başvurduğu önemli bir temsiliyettir. Ancak bu tarihi köprünün çok acil restorasyona ihtiyacı vardır. 1924 yılında çıkan 442 Sayılı Köy Kanunu ve 1944 yılında yürürlüğe giren 4541 Sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkili’ne dair Kanun’un değiştirilmesi ve gönümüz koşularına uygun ve teknolojik dünyaya cevap verebilecek seviyeye getirilmesi artık mecburidir. Mevcut kanunlar atıl olmakla birlikte bazı maddeleri lağvolmuş ya da çağın çok gerisinde kalmıştır. Şu an mecliste bulunan muhtar kanunu bir an önce mecliste kabul edilip yürürlüğe girmesi sağlanmalıdır” ifadesini kullandı.

-Posta memuru olmaktan kurtarılmalıyız
Tebligat kanununda da bir değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizen Hancıoğlu “Muhtarların posta memuru durumundan kurtulması gerekmektedir. Muhtarlıklarımız postacıların dağıtım merkezi haline gelmiştir umarız ve dileriz bu kanunlar bir an önce yürürlüğe girer muhtarlık kurumu hak ettiği noktaya gelir. Vatandaş ile yerel ve merkezi yönetim arasında köprü olan Muhtarlık kurumunun en temel ihtiyacı yetkilerle donatılmış yeni bir Muhtarlık Kanunudur. Mahalle muhtarlıklarının tüzel kişilik ve bütçe sorunu çözülmelidir. 5490 sayılı kanunda kayıt sistemine muhtar dahil edilmeli, Muhtar mahallesinde yaşayanları haneler bazında kontrol yapabilmelidir, 5393 Belediyeler Kanunundaki 9. maddedeki belirsizlik giderilmelidir. Muhtarların kendi mahalleleri ile ilgili her konuda ihtiyaç ve taleplerini iletebilmek için belediye meclislerinde, tüm ihtisas komisyonlarında söz ve oy hakkı olmalıdır, 2972 sayılı kanun çerçevesinde adaylık sistemi getirilmeli, devir teslim prosedüre bağlanmalı, muhtar adayları için kriterler konmalıdır. Muhtarın izin ve sosyal hakları bir kanunla belirlenmelidir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’nin en güzel plajlarından olan
Sıradaki Haber Plaj voleybolunun kalbi Balıkesir’de atacak