Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Sektörün rekabet gücü arttırılmalıdır”

Lotus Mermer Granit Yönetim

Lotus Mermer Granit Yönetim Kurulu Başkanı Murat Keskin, Türk madencilik sektörünün 2023 yılı için 15 milyar dolar ihracat hedefinin  bulunduğunu söyledi. Keskin “Türkiye’nin bu hedefi hayata geçirebilmesi ve mermercilik sektörünün dünya piyasaları ile rekabet edebilmesi için özellikle ulaşım ve enerji gibi üretimi doğrudan etkileyen temel etkenlerin kullanımının, devlet destek ve teşvikleri ile avantajlı hale getirilmesi gerekmektedir. Kamu tarafından sektörel yatırımın arttırılması; müteşebbislerin sektöre özendirilmesine, böylelikle sektörün ekonomik büyüklüğünün artmasına ve finansmana ulaşımın kolaylaşmasına yardımcı olacaktır”dedi.

-AR-GE çlışmaları yetersiz

Sektörde kısıtlı düzeyde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yapılmasından yakınan Keskin “ Üretimden satışa kadar tüm süreçleri optimize edebilecek ve sektörün katma değerli hala gelmesine sağlayabilecek yeni uygulamaların ortaya çıkarılabilmesi adına AR-GE çalışmalarının arttırılması gerekmektedir. Çeşitli renk ve desenlerde zengin bir yelpazede doğal taş kaynaklarına sahip olan Türkiye, dünya doğal taş rezervinin yüzde 40’ını sınırları içerisinde bulundurmaktadır. Ancak Türkiye, uluslararası pazarda mermer ticaretinde ön plana çıkmış; İtalya, Çin, Hindistan ve İspanya gibi ülkelerle rekabet etmek durumundadır. Zira günümüz şartlarında, sadece ham madde kaynaklarına sahip olmak uluslararası ticarette, rakiplerinizin önüne geçmek için yeterli olmamaktadır” ifadesini kullandı.

-Doğaltaş kaynaklarımız işlenmiş olarak satılmalı

Keskin devamında şunları söyledi “Ülkemizde bulunan doğal taş kaynaklarının hammadde veya yarı mamul olarak ticarileştirilmesinin önüne geçilip; doğal taş kaynaklarının katma değerli hale getirilmesi ve işlenmiş ürünler olarak küresel piyasalarda satışının sağlanmasına önem verilmesi gerekmektedir. Bunun için, doğal taş ocaklarının en modern ve teknolojik yöntemlerle işletilmesi sağlanmalıdır. Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma gibi pazarlama etkenlerinin tamamını kapsayan bütüncül bir eğitim ve alt yapı desteğinin sektöre verilmesi gerekmektedir. Ülkemizdeki, mermer firmalarının küresel boyutlara ulaşabilmesi ve daha tanınır hale gelebilmeleri adına, devlet tarafından uygulamaya konan Turquality vb. ülke ihracatına nitelik katan ve kilogram başı ihracat bedelini arttıran programların yaygınlığı ve bilinirliği arttırılmalıdır. Ülkenin bu alandaki yetkinlik tanıtımının yapılması ve sektör firmalarının uluslararası pazarda bilinirliliğinin arttırılması adına sektörel panel, sempozyum ve fuar gibi etkinliklerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Sektörün dünya genelinde markalaşmasını sağlayacak bu faaliyetlerin tanıtımı devlet destekli bir şekilde yapılmalıdır”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

31 Mart yerel seçimlerinde Balıkesir
Sıradaki Haber 5 SENEDE 50 SENELİK HİZMET