Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Şimşek: beklentimiz çiğ süt fiyatlarının arttırılmasıdır

Türkiye Süt Üreticileri Merkez

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi  ve  Ulusal Süt Konseyi Başkan Vekili Cihat Şimşek gazetecilere yaptığı açıklamada “Son döviz kurlarının artışları buna bağlı olarak emtia fiyatlarının yükselmesiyle çoğalan girdi maliyetlerin artışları neticesinde beklentimiz ve üreticilerimizin beklentisi çiğ süt fiyatlarının da yukarı yönde artmasıdır” dedi.

-Üretici kendi fiyatını belirleyemez hale geldi

Ulusal Süt Konseyi’nin 2008 yılında mevzuatı yayınlanmış ve 2009 yılında kurularak faaliyete başladığını anımsatan Şimşek “USK’nın kuruluş amacı Balıkesir – Bursa – Çanakkale ve Tekirdağ tarafında 3’er aylık yapılan dönemsel ihaleler ile oluşan çiğ süt fiyatlarının yasal zeminde belirlenmesini sağlamaktı. Ayrıca sürekli bu bölgelerden çok daha aşağı fiyatlara süt alan Ege (İzmir) ve İç Anadolu (Konya) gibi illerin çiğ süt fiyatlarını da Marmara’da oluşan fiyatları da eşitlemek düşüncesiydi. Bu ve bunun gibi sebepler ile çıkılan yola en çok destek veren, kuruluşunda yer alanda Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Tekirdağ illerinde kurulu bulunan süt fiyatlarını o günlerde belirleyen Süt Üretici Birlikleriydi. Bu güne gelince bu illerdeki Birlikler İzmir ve Konya fiyatlarını yukarı taşıyıp o bölgelerdeki üreticilerimize yardımcı olmak niyetiyle çıktığı yolda fiyatlar İzmir ve Konya fiyatlarına düştü ve üretici kendi fiyatını kendi belirleyemez hale geldi”dedi.

-Sanayici kapasite artırırken üreticinin borçları arttı

Şimşek “Üretici tavsiye fiyatını belirlemek için çatı örgüt olan USK kriterlerinde üretici fiyatı hesaplamasında dünyada 1,5 parite alınırken bizde 1,3 alınır hale geldi. Şimdilerde ise artık 1,3 paritenin içine soğutma ve ara hizmet bedelleri, bunun yanı sıra son iki yıldır pandemi sebep gösterilerek devlet teşvikleri de katıldı. Bu yapının eksiklerini gidermek belli bir nizama kavuşmasını sağlamak dolayısı ile üreticilerimizin ve sanayicilerimiz arasındaki kör dövüşü bitirmek için yapılan çalışmaların sonucu zaman içerisinde sanayicilerimiz kapasite arttırırken, üreticimiz daha çok çalışmasına karşın daha çok borçlanan ve sürekli üretici sayısı azalan bir topluluk haline geldi. Biz üreticiler artık sanayiciler tarafından istedikleri gibi kullanılmaya çalışılan, Bürokratların müsaadesine bağlı fiyat oluşumunu bekleyen ve dünyada ki her gelişmeden eksi yönde etkilenen ve özellikle hak edişimiz olan fiyatın verilmemesi ile tüketiciye yansımasın diye verilen teşviklerden kaynaklı devletten emeksiz para alan topluluk olarak gözükmekten bıktık. Tüketicilerin alım gücü zayıflıklarını biz üreticileri suçlayarak kapatmaya çalışmalarından da bunaldık” ifadesini kullandı.

-Üreticiler olarak hakkımızı istiyoruz

Şimşek şunları söyledi “Bizler ürünümüzün karşılığına gelen hakkımız olan bedeli istiyoruz. Bunu da zamanında istiyoruz. Dolayısı ile; çiğ süt fiyatı USK tarafından belirlenmelidir. USK’da belirlenen fiyat üreticinin brüt fiyatı olmalıdır. Parite 1,5 olmalıdır. İçerisinde hiçbir şekilde ara hizmet bedelleri bulunmamalıdır. Çünkü her il her ilçenin coğrafi durumu farklıdır. Teşviklerde bu işin dışında tutulmalı, normalin dışındaki üretim talebini arttırmak veya azaltmak için kullanılmalıdır. Yeni sıfırdan işletme kurulumuna izin verilmemeli. Yeni işletme numarası dahi verilmemelidir. Teşvikler öncelikle kırsalda arazide bu işi yapanları işin içinde tutmak üzerine olmalıdır. Sektör dışından olanları sektöre sokmak, müteahhitlere faiz yükü düşük kredi sağlamak için olmamalıdır. Süt teşviklerinde besilik ve buzağı desteklemelerinde olduğu gibi sayısal kısıtlamalar olmalı buradan gelecek bütçe aile işletmelerinde kullanılmalıdır. Tarımsal desteklemeler ekilişleri yapılmadan belirlenmelidir. Bugünün işini yarına bırakma sözünden yola çıkarak bugün olması gereken bugün olmalıdır.”

-Gerekli düzenlemeler yapılmalı

Açıklamasında bu ve benzer düzenlemelerin yapılmaması halinde yaşanacaklara da değinen Şimşek “Çözüm olarak gördüğü yapılardan uzaklaşır. Bir dönem kendi başına çareler arar ve daha dağınık yapıların oluşmasına sebebiyet verilir. Sonuç olarak sektör adına telafisi güç ve milletimiz adına bedeli ağır; hammadde üretiminin azlığından gıdaya dahi ulaşmanın zorlaştığı zamanların gelmesine davetiye çıkartılmış olur” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzmanlar Federasyonu Balıkesir İl Başkanlığınca
Sıradaki Haber TİLKİCİ “ÇIĞ GİBİ BÜYÜYORUZ”