Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tarımsal mekanizasyonda KDV sorunu

Bandırma Ticaret Odası 3.Meslek

Bandırma Ticaret Odası 3.Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Nazmi Balcan,, tarım sektörünün verimliliği açısından çok büyük öneme sahip olan tarımsal mekanizasyonda yaşanan sorunları ele aldı. Balcan, tarımsal mekanizasyonda yaşanan sorunun çözümüne yönelik çalışmaların sadece makina ve ekipman imalatçılarına değil, tarımın her kesimine fayda sağlayacağını söyledi.

-Sektörde KDV sorunu

Tarımsal mekanizasyon sektörünün Katma Değer Vergisi sorunu bulunduğunu dile getiren Balcan” Yüzde 18 KDV ile üretim için alınan parçaların, tarım makinası haline geldikten sonra yüzde 8 KDV ile satılması, üreticiler üzerinde ciddi bir finansal yük oluşturuyor. Bu nedenle sektör yatırım yapmakta çok zorlanıyor. satılması yerli üreticiler açısından haksız rekabete neden oluyor” dedi.

-Ekipman desteklerine devam edilmelidir

Çiftçilerin ve çiftçilere makine tedarik eden tarım makinaları sanayi açısından büyük önem taşıyan Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programına devam edilmesi gerektiğini dile getiren Balcan, 2007 yılında uygulamaya başlanan Kırsal Kalkınma Makine ve Ekipman Desteklerinin 2009 yılından itibaren sektöre kayda değer bir ivme kazandırdığının altını çizdi. Balcan, “Program 8 yılda yaklaşık 1,1 milyar lira hibe desteğine ve 2,4 milyar lira satış değerine ulaşıldı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamındaki Hibe Makine-Ekipman Destekleri Programı’na devam edilmelidir. Verilen destekler sadece çiftçilere değil, ülke tarımına, makine sanayisine, dış ticarete, istihdama da büyük bir ivme kazandırmaktadır”şeklinde konuştu.

-Şartlar yeniden düzenlenmeli

Tarımsal mekanizasyon kredilerinde de sıkıntılar yaşandığını dile getiren Balcan “Ekipman yatırım kredilerindeki uygulama mevzuatı, özellikle küçük ölçekli yatırımcının enerjisini azaltmaktadır. Komisyon ve gayrimenkul ipotek talepleri, masraf adı altında yapılan kesintiler, çiftçi kredi limitinin yetersiz olması, özellikle ekipman alımları için yatırımcının önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Bunun için tarımsal mekanizasyon kredilerinin çiftçilerin kullanabileceği şartlarda yeniden düzenlenmesinde fayda görüyorum” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı,
Sıradaki Haber BALIKESİR’İN YAKASINDAN DÜŞÜN ARTIK