Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Birol Şahin “BASKİ’nin su borusu çalışmaları sırasında zarar verdiği, çeşme bölümünü ortadan ikiye ayrıldığı, yapının büyük zarar gördüğü hatta yok olma tehlikesi geçirdiği, bu nedenle Büyükşehir Belediyesi bu durumu örtbas edebilmek için Restorasyon Projesi, Kurul izni olmadığı halde etrafına restorasyon yapılıyormuş gibi örtü ve iskele ile örtüldüğü” şeklindeki iddialara cevap verdi.
-2 Şubat’ta yer teslimi yapılmış
Şehrin simgesi olan şadırvan 1908 yılında yapıldığını anımsatan Şahin “Şadırvan 1986 yılında “Tarihi Eser” olarak tescillendi. Balıkesir Belediyesi 1991 yılında şadırvanda onarım yapmış 2009 yılında ise aydınlatma malzemeleri şadırvana monte edilmiştir. Şadırvan bu güne kadar 1991 yılındaki onarım dışında Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon Projesi ile özgün yapısına uygun restorasyon yapılmamıştır. 1991 yılındaki onarımda maalesef özgün yapısı bozularak sütunlar ve kaide başlıklarına çimento dolgu yapılmış, ayrıca orijinalinde olan mozaik kaplama üzerine betonarme malzemeler eklenerek aslı bozulduğu gibi şadırvana gereksiz yük bindirilmiştir. 2018 yılında Altıeylül Belediyesi şadırvan için ilk defa Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon Projesi çizdirmiş ve bu projesi Balıkesir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca 09 Mayıs 2018 tarih ve 380 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Altıeylül Belediyesi restorasyonun yapılması için Büyükşehir Belediyesi’nden talepte bulunmuş ve 17 Eylül 2020 tarihli protokol ile restorasyon işini Büyükşehir Belediyesi üstlenmiştir. Büyükşehir İmar ve Şehircilik Dairesi Restorasyon Yapım İhalesi yapmış ve ihaleyi kazanan Naturel Ltd.Şti. ile 02 Şubat 2021 tarihinde sözleşme yapmış ve restorasyon başlamıştır. Restorasyon işleminde ilk olarak şadırvanın orijinalindeki mozaik kaplama üzerindeki çimento kaplamalar sökülmektedir” dedi.
-Su borusu patlaması gerçek değildir
Şahin “Tamamen uydurma bir senaryo ile Büyükşehir Belediyesi’nin tarihimize sahip çıkması, yapıldığı günden bu güne 110 geçmesine rağmen hiç restorasyon yapılmamış atalarımızın emaneti şehrimizin simgesine sahip çıkmasını gölgeleme çabasından başka bir şey değildir. İfade edildiği gibi su borusu patlaması gerçek değildir” ifadesini kullandı. Şahin “Büyükşehir Belediyesi, Başkanı Yücel Yılmaz’ın talimatları doğrultusunda Haran’dan Ayvalık’a, Dursunbey’den Altıeylül’e yıllandır ihmal edilmiş tarihi eserleri sosyal, kültürel ve turizm hayatına kazandırmak için çalışmalar yapmış ve restorasyonlarını üstlenmiştir. Ancak maalesef şehrimizde bazı zihniyet sahipleri Büyükşehir Belediyesi’nin bu çabasını akla hayale gelmeyecek iftira kampanyaları ile karalamayı seçmiştir. Aynı zihniyet “Paşa Camisini Satıyorlar”,“ Proje olmadan bahçe düzenlemesi yapıyorlar” gibi tamamen düzmece haber ve algı yapmayı siyaset ve gazetecilik olarak uygulamaktadır. Bunun son örneğini şadırvanın restorasyonu hakkında gördük. Tarihi bir binada izinsiz, projesiz işlem yapıldığı, şadırvana patlayan su borusunun zarar verdiği gibi akıl tutulmasının örneği olacak iddialarda bulunanlara sormak istediğimiz soru “Bunları yazıp çoğaltacak kadar Balıkesir Büyükşehir Belediyesi size ne kötülük yatı.? Balıkesir’in adını bu şekilde itibarsızlaştıracak kadar bu şehir size ne zarar verdi? Bu şehir hepimizin şehri, şehrimizi bu şekilde kötüleme, şehrin kurumlarına çamur artmaktan vazgeçmenizi istirham ederiz.. Bu siyaset değil.. Bu gazetecilik hiç değil. Her şeyden önce okurlarınıza, size oy verenlere saygısızlıktır. Bu yolla elde edebileceğiniz küçük menfaatler dışında hiçbir şey yoktur”