Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin Bandırma’nın il olması gerekirliliğine yönelik 4 ilçede yaptığı alan araştırması kamuoyuyla paylaşıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Celalettin Yanık, araştırmada ekonomik ve sosyal gelişmişlik, coğrafi konum, tarihi geçmiş ve nüfus yoğunluğu gibi kriterlerin esas alındığını dile getirdi. Yanık, araştırmaya Bandırma’da 2 bin 5, Erdek’te 452, Manyas’ta 325, Gönen’de 500 olmak üzere toplam 3 bin 282 kişinin katıldığını söyledi. Araştırma’da araştırmaya katılanların yüzde 98.5 Bandırma’nın il olmasını istiyor.
-İl olma statüsüne sahip ilçe
Bandırma’nın merkez ilçe hariç Balıkesir’in en büyük ilçesi konumunda olduğunu dile getiren Yanık, “Öncelikli olarak bu yönü itibariyle Bandırma nüfus açısından il olma statüsüne sahiptir. 153 bin nüfusa sahip Bandırma İzmir-Balıkesir-İstanbul-Bursa demiryolu ve karayolu üzerinde coğrafi gerekse çevre itibariyle il statüsüne sahip konumdadır. Bandırma hızlı tren projesiyle İstanbul-Bursa-İzmir Otobanı açısından merkezi yere sahip bulunmaktadır” dedi.
-Adli ve idari hizmetler zorlaşıyor
Balıkesir’in idari sınırları açısından 19 ilçeye sahip olduğunu anımsatan Yanık “14 bin 472 km karelik alanıyla adli ve idari hizmetlerin yerine getirilmesi hususunda zorluklarla karşılaşılmasına neden olmaktadır. Bu sağlık, eğitim, köy hizmetleri ve diğer kamu hizmetlerinin yürütülmesinde zorluklarla karşılaşılmasına neden olabilmektedir. Yerinde kamu hizmetlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi ve aynı zamanda bölge halkının yerel ve kamu hizmetlerinden daha fazla yaralanabilmesi açısından Bandırma’nın il statüsünü kazanmasıyla birlikte Balıkesir merkezi tarafından yürütülmekte olan hizmetlerin daha aktif ve faal bir şekilde Gönen, Manyas, Erdek ve Marmara ilçesinde sürdürülebilir hale gelme imkânı söz konusu olacaktır” şeklinde konuştu.
-Çok sayıda ekonomik faaliyetleri bünyesinde barındırıyor
Yanık devamında şunları söyledi “Bandırma, mevcut kamu yatırımlarından Eti Maden Bor Fabrikası, Paksan gibi vergi rekortmeni sanayiyi bünyesinde barındırması, beyaz et sektörünün ülkemiz önemli temsilcileri arasında sayılan Banvit ve Bupiliç’in iktisadi büyüklüğü Organize Sanayi Bölgesi’nin büyüyen ekonomik ve ihracat kapasitesi gibi bir çok iktisadi faaliyet alanını içeriğinde barındırması ve ekonominin büyüyen hacmi gibi unsurları bir arada toplayabilen ülkenin nadir ilçelerinden biridir “