Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Yönetmelik revize edilmeli”

Bandırma Ticaret Odası 4.Meslek

Bandırma Ticaret Odası 4.Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Süleyman Torum, 2 Aralık 2019 tarihinde çıkan yönetmelikle birlikte artık her önüne gelenin müteahhitlik yapamayacağını söyledi. Yönetmelik değişikliğiyle yetki belgesi zorunluluğunun getirdiğini dile getiren Torum, yetki belgesinde de müteahhitlerin ekonomik, mesleki ve teknik yeterliliklerinin kısas alındığını kaydetti.  Her müteahhidin kendi sınıf metrekaresi ve alt gruplarda işler yapabileceğini açıklayan Torum, değişiklikle birlikte müteahhidin yapım işlerinden doğan sigorta prim borçlarını ödememesi, vergi borcunun olması, kanunlarla verilen sorumlulukları yerine getirmemesi halinde idarenin teklifiyle en az 1 yıl yetki belgesinin iptal edilmesinin söz konusu olacağını söyledi.

-Revize edilmeli

31 Mart 202’den itibaren yeni otopark yönetmeliğinin de uygulamaya gireceğini açıklayan Torum “Bu gün itibariyle müteahhitler belediyelere 3 daire için 1 otopark ücreti ödüyorlar.  1 Nisan’dan uygulamaya girecek yeni yönetmelikle birlikte her bir daireye bir otopark ücreti ödeyecekler. Her bir daire için müteahhitlerin belediyelere ödeyeceği otopark bedeli yaklaşık 25 bin TL’dir. 10 daire yapan bir müteahhit belediyeye  sadece otopark için 250 bin TL ücreti ödeyecektir. Yönetmelik gereği bu bedeli ödemeyen müteahhit ruhsatını alamayacak. Bu yönetmelik revize edilmeli yada değiştirilmelidir. Yoksa bu işi kimse yapamaz” dedi.

-İkinci el konutlarda da uygulansın

Düşük faizli konut kredilerinin ikinci el konutlar içinde uygulanması gerektiğinin altını çizen Torum “Birinci el konut alımlarında 0.79 olarak uygulanan kredi faiz oranları ikinci el konutlar içinde uygulanmalıdır. İnşaat sektörünün canlanması için faiz oranları daha da düşürülmelidir” ifadesini kullandı. İlçede yeni konut alanlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Torum “Konut alan sıkıntısı müteahhitlerin yüzde 40-45 kat karşılığı konut yapmalarına neden oluyor. Arsa sahiplerini bu konuda biraz daha insaflı olmaya çağırıyorum.  Bu oran yüzde 20-25’lere düşürülmelidir” dedi.

-Muafiyet şartları arttırılmalıdır

Ellerini ve kollarını bağlayan diğer konunun 6306 sayılı yasadan faydalanıp dönüşüme tabi tutulan parselin yapımı konusunda bir üst sınıfa ait müteahhitlik belgesinin aranması olduğunu vurgulayan Torum“Bu durumda bir çok müteahhit arkadaşımızın bu sınıfa tabi olmadıkları için üst sınıf belgeyi alamamakta, doğal olarak ta iş yapamamaktadır. Bu konudaki önerilerimiz  yönetmeliğin ilgili hükümlerinin, rezerv alanlarda dönüşüme tabi tutulan alan çalışmalarında veya ada  bazında yapılan uygulamalarda yapılması ve muafiyet şartlarının arttırılmasıdır. Muafiyetlerimiz yetersizdir. Riskli yapı uygulama parsellerinde istenen müteahhit grubunun bir üst sınıf olarak istenmesi parsel bazında değil, ada bazında olmalıdır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bandırma Ticaret Borsası kurumsal ve
Sıradaki Haber CAN ATA TAN BORSA ÜYELERİNİ ZİYARET ETTİ