Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Şarahman: obezite toplumsal sorun

Diyetisyen Ceren Şarahman gazetecilere

Diyetisyen Ceren Şarahman gazetecilere yaptığı açıklamada, obezitenin bütün yaş gruplarını ilgilendiren, görülme sıklığı giderek artan, sosyal ve psikolojik yönleri ile önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Günümüzde şehirleşme, ekonomik gelişmeler, yaşam biçimindeki hızlı değişimlerin beslenmede geçişler yarattığının altını çizen Şarahman, bu durumun hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde obezite gibi önemli sağlık ve beslenme sorunlarının ortaya çıkmasına neden olduğunu dile getirdi.

-Toplumsal sorun

Günümüzde kolaylıkla elde edilebilen, oldukça ucuz, çok lezzetli ve enerji yüklü gıdaların etkisiyle obezitenin kolaylıkla oluşabildiğine dikkat çeken Şarahman “Obezite yalnızca fazla kilo sorunu değildir, aynı zamanda ciddi ekonomik ve sosyal sonuçlara neden olan toplumsal bir problemdir. Bireysel açıdan obezitenin yol açtığı birçok hastalık ve bunlar için yapılan yüksek miktarlardaki sağlık harcamaları önemli maliyetler arasındadır. Obezitenin ekonomik maliyetlerinde sağlık harcamalarına getirdiği yük doğrudan maliyetler olarak sayılırken; obezite dolayısıyla işe gidememe, verimliliğin azalması, erken emeklilik gibi maliyetler dolaylı maliyetler arasında sayılmaktadır” dedi.

-Obeziteyle mücadele şart

Obezitenin işgücüne katılma oranlarını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Şarahman “İşgücünün niteliğinin ve niceliğinin azalması dolayısıyla üretimin azalmasına yol açmaktadır. Bu nedenle ülkeler farklı tedbirlerle obezite ile mücadele etmektedir. Bu tedbirler arasında tüketicileri bilinçlendirmek için eğitim ve bilgilendirme kampanyaları, vergi ve teşvikler, sağlıksız yiyeceklerin reklamlarını kısıtlamak için düzenlemeler ve okullarda beslenme programları yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün de teşvikiyle son dönemde devletler, özellikle yüksek kalorili, düşük besin değerlerine sahip, şeker, yağ, tuz oranları fazla yiyecek ve içeceklerin kalori fazlası yaratarak obeziteye neden olduğunu düşündüğünden obezite vergileri, sağlıksız ürünlerin fiyatını artırmak suretiyle bireylerin beslenme tercihlerini rasyonel olarak sağlıklı ürünlere kaydırmalarını amaçlamaktadır” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doğayı korumak ve sürdürülebilir bir
Sıradaki Haber Uludağ Elektrik, Geleceğe Yeşil Bir Miras Bırakıyor