Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gemideki hayvanlar Bandırma’ya boşaltılmış

Şarbonlu büyükbaş hayvanların tutulduğu

Şarbonlu büyükbaş hayvanların tutulduğu iddia edilen, Panama bandıralı ‘Rahmeh’ adlı geminin bağlı olduğu acentenin vekili avukat Meltem Cırık Nurdoğdu, hayvanların şarbon hastalığı taşımadığını iddia etti. Gemideki hayvanların Bandırma Limanı’nda boşaltıldığını belirten Nurdoğdu, hayvanların tüm sağlık kontrollerinin yapıldığını öne sürdü. Söz konusu gemi İstanbul Ahırkapı açıklarında 20 gün kadar bekledikten sonra 6 Eylül 2018’de Marmara’ya açılmış, ardından da İzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında görülmüştü.

-Bakanlığın açıklaması yeterli olur açıklama yapmadık

Geminin bağlı olduğu acentenin vekili Avukat Meltem Cırık Nurdoğdu, gemi hakkında çıkan haberlerin eksik ve yanlış bilgiler doğrultusunda hazırlandığını savundu. Nurdoğdu, gemi ile ilgili bakanlık ve diğer resmî kurumlar tarafından yapılan açıklamaların yeterli olacağı kanaatiyle bugüne kadar hiçbir şekilde açıklama yapma gereği duyulmadığını belirterek, şöyle dedi: “Geminin şarbon hastalığına yakalanan büyükbaş hayvan taşıdığı, hayvanların hâlâ gemide olduğu yönündeki iddiaların hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Brezilya’dan Et Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne gemi ile gönderilen büyükbaş hayvanlar, 18 Ağustos 2018 tarihinde Bandırma Limanı’nda gemiden tahliye edildi. Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü tarafından hayvanların muayene ve kontrolleri yapılırken, klinik olarak herhangi bir hastalık belirtisinin olmaması nedeni ile tahliye işlemlerinin başlamasına izin verildi. Et Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Muayene ve Komisyonu’nca da bu durum tespit edilmiştir. Kaldı ki bahsi geçen hayvanların gemiye yüklenmesinden önce tüm sağlık kontrolleri ve aşıları yaptırılmış olup hiçbir risk taşımadığı açıktır.”

-Çanakkale Boğazı’nda 12 saat bekletildi

Geminin Bandırma Limanı’ndaki tahliye işlemlerinin bitmesinin ardından 19 Ağustos 2018 tarihinde Cebelitarık Limanı’na gitmesi için çıkış izni verildiğini söyleyen Nurdoğdu, şunları kaydetti: “20 Ağustos 2018 tarihinde gemi ikmalini sağlamak için yakıt alma, tayfa değişikliğini sağlama, yeni sefere hazırlık gibi zaruri ikmaller nedeni ile İstanbul Ahırkapı ’da demirlemek durumunda kalmıştır. Ancak Kurban Bayramı’nın uzun olmasının da etkisiyle ikmallerin tamamlanması tahmin edilen tarihte gerçekleştirilememiştir. Bu sırada gündeme düşen haberler nedeni ile söz konusu gemi haberlerin odak noktası olmuş, bazı topluluklar tarafından hedef haline getirilmiştir. Daha fazla yanlış haberlere mahal vermemek adına armatörün de talimatı ile gemi Ahırkapı’dan ikmallerini tamamlayamadan ayrılmak zorunda kalmıştır. Gemi, 07 Eylül 2018 tarihinde Çanakkale Boğazı’nda yaklaşık 12 saat sırf bu haberlerden dolayı bekletilmiştir. Uygulamada tahmini ve hava müsaadeli 2 saat süren Boğaz geçiş süresi maalesef ki mümkün olmamıştır. Sözde şarbon tehlikesi, gemide canlı hayvanların bulunduğu gibi yanlış bilgilerden dolayı pilot gemiye çıkmak istememiş, saatler geçtikten sonra pilot ikna edilerek gemiye çıkışı sağlanmış ve geminin geçişine izin verilmiştir.”

-Hava muhalefeti nedeniyle doktor gemiye çıkamadı

Geminin Akdeniz’e seyri sırasında sahip değişikliği olma ihtimali nedeni ile yedek parça ve 1 şirket temsilcisi katılımını sağlamak için Çeşme’deki Demir mevkiine ‘Transit geçiş/uğraksız olmadan’ demirlediğini kaydeden Nurdoğdu, şöyle devam etti: “Haberlerde yer alan hayvanların Çeşme’de tahliye edileceğine ilişkin iddialar da tamamen asılsızdır. Zira o gemi boştur. Ambarlarında, güvertesinde herhangi bir yük ya da hayvan yoktur. Ayrıca Çeşme Limanı tahliye veya yükleme yapmasına izin verilen bir liman olmayıp, gümrüğü ihtisas gümrüğü değildir. Ancak Boğaz’dan geçen gemilere, personel, kumanya, tamir, yedek parça temini için 168 saate kadar izin verilmiş bir demirleme sahasıdır. Akıllarda herhangi bir soru işaretinin kalmaması için Sahil Sağlık Denetleme Merkezi doktorunun gemiye çıkması ve işlem yapmak üzere girişimde bulunuldu. Buna rağmen hava muhalefeti sebebi ile doktor gemiye çıkarılamamıştır. Gemi, yoğun baskı ve gerçek dışı haberlerin çoğalması nedeni ile armatörün talimatı ile ikmali dahi sağlanamadan Çeşme’den ayrılmak durumunda kalmıştır.”

Beyrut kabul etmedi

Nurdoğdu “Geminin hedef haline gelmesi ve tüm bunlardan dolayı Türkiye kara sularında vakit kaybetmesinden dolayı gemi en uygun liman olan Beyrut’a yönlendirilmiştir. Ancak maalesef ki bu asılsız haberler Beyrut’a da sirayet etmiş ve oradan da olumlu bir sonuç alınamamıştır. Şu an için gemi ikmallerini tamamlayıp sefere çıkmak için hâlâ Akdeniz’de beklemektedir.” İfadesini kullandı.

Gönen Küçük Sanayi Sitesi’nde kot
Sıradaki Haber Sanayi Sitesinde Yollar Yenileniyor: Kot Farkı Çalışmaları Başladı