Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Hayvansal ve bitkisel üretim arasında köprüyüz”

Karma yem sanayinin, bitkisel

Karma yem sanayinin, bitkisel üretimle hayvansal üretim arasında köprü vazifesi gören önemli bir tarımsal sanayi sektörü olduğunun altını çizen Bandırma Ticaret Odası 2.Meslek Komitesi Başkanı Ceyhun Cihat Yıldırım “Ülkemiz insanlarının yeterli ve dengeli beslenebilmesi için, kaliteli hayvansal ürünlerin ihtiyaca yetecek kadar ve uygun fiyatla arzı gerekmektedir. Hayvansal ürünlerde verim artışları hayvanların genotip ve fenotip özelliklerin yanında yedikleri yem ve beslenme şekillerine bağlıdır. Bu açıdan karma yem sanayi, bitkisel üretimle hayvansal üretim arasında köprü vazifesi gören önemli bir tarımsal sanayi sektörüdür” dedi.

-Hammadde üretimi ihtiyaca cevap vermiyor

Yıldırım, “Yem kaynaklarının etkin kullanımıyla tarıma, ülke ekonomisine ve insanlarımızın beslenmesine yönelik olumlu katkıları bulunan karma yem sanayi, bitkisel üretim artış hızının hayvansal üretim artış hızının gerisinde kalması sebebiyle sıkıntılar yaşamaktadır” ifadesini kullandı. Karma yemde kullanılan hammaddelerin üretimleri ile karma yem üretim rakamları artışlarının ülkemiz için aynı oranlarda olmadığının altını çizen Yıldırım “Özellikle protein kaynağı yağlı tohumlar ve küspeleri ile mısır gibi bazı enerji kaynaklı yem hammaddelerinin üretimindeki gelişim hızı, karma yem sanayinin gelişim hızının çok gerisinde kalmıştır. Karma yem sanayi bu açığı kapatmak için ithalata yönelmiştir.  Karma yem sektörünün ihtiyacı olan hammaddeler üretiminin ihtiyaca yetecek seviyelere yükseltilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

-Stratejik ürünlerde kolaylaştırıcı önlemler alınmalı

Sektörün ihtiyacı olan ve ithali için yüksek bedel ödenen soya, mısır, ayçiçeği vb. stratejik ürünlerin, kısa vadede ülkemiz üretimi alternatiflerinin kullanılması için gerekli kolaylaştırıcı önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “Uzun vadede birim alandan alınan verim düzeylerinin artırılması dahil olmak üzere gerekli desteklerle üretimin artırılarak sektör ihtiyacına yeter düzeye getirilmesi hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

-Gümrük vergileri sıfırlanmalı

Yem sanayi sektörünün ihtiyacı olan hammaddelerden, ülkemiz üretiminin yeterli düzeyde olmayanlarının, yurt dışından ithalinde uygulanan gümrük vergilerinin sıfırlanması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, bu uygulamanın hayvancılık işletmelerinin giderlerinin büyük bir kısmına yansıyacağından tüm ülkemiz insanının beslenmesi için gerekli et, süt ve yumurta fiyatlarının aşağıya çekilmesine de zemin hazırlayacağını söyledi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Dönem Bandırma Belediye Başkanı
Sıradaki Haber Başkan Tolga Tosun Özgür Özel’in Balıkesir programına katıldı