Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Kriz bahane işten çıkarma şahane”

DİSK’e bağlı Türkiye Gıda

DİSK’e bağlı Türkiye Gıda İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek, son günlerde beyaz et sektöründe yaşanan iş bıraktırmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gökçek “Kanatlı sektöründe de iki türlü çıkış gerçekleşiyor. Ocak-Şubat aylarında kanatlı sektörü üretiminde düşüşler yaşanıyor. Kanatlı sektörü İŞKUR üzerinden aldıkları işçileri 2 aylık deneme süresi dolmadan çıkartıyorlar. Bu İŞKUR üzerinden alınan işçiler açsından tamamen güvencesizliktir. Burada esnek çalışma devlet eliyle patronlara hizmet olarak sunuluyor” dedi.

-Kanatlı sektöründe işçi kıyımı yaşanıyor
Kanatlı sektöründe 2’inci işten çıkarma modelinin ise gönüllü işten çıkarma olduğunu açıklayan Gökçek “Kanatlı sektöründe faaliyet gösteren şirketler 10 sene ve üzerinde çalışan işçilere tazminatınızı verelim. Ancak size tekrar iş başı yaptırmayacağız diyorlar. Bu uygulamayla ihbar tazminatları patronların cebine kalıyor. Birde eski işçileri çıkartıp yeni işçileri işe aldıkları zaman asgari ücret desteği ve sigorta prim teşviki ve vergi indirim faydalanıyorlar. Gönüllü işten çıkış zorlamalarında asıl sebep budur. Bu sadece kanatlı sektöründe değil birçok sektörde yaşanıyor. Kriz bahanesiyle hayata geçirilen bu uygulamayla eski işçiler fabrikalardan tasfiye ediliyor. Krizin sorumlusu işçi ve emekçiler değildir. O yüzden krizin faturasını ödememek ve işten çıkarılmamak için işçiler fabrikalarda örgütlenip kendi iş kollarıyla ilgili sendikalara başvurmalıdırlar” ifadesini kullandı.

-Karlarına kar katıyorlar ama
İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl açıkladığı ilk 500 büyük şirket sıralamasında Balıkesir menşeili 28 adet şirketin bulunduğunu anımsatan Gökçek “Bunların 13’ü gıda sektöründe faaliyet göstermektedir. Patronlar karlarına kar katarlarken işletmelerde kriz bahane edilerek işçi kıyımları yapılıyor. Gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketler fazlasıyla kar elde ediyorlar. İşçilerin ürettiği bu değer ve zenginliklerden payını alabilmesi için işyerlerinde komitelerini kurup ilgili iş kollarında faaliyet gösteren sendikalarda örgütlenmeleri kaçınılmazdır” şeklinde konuştu.

Gıda sektörü dendiğinde Bandırma’da akla
Sıradaki Haber TURKUAZ GRUP EĞİTİM SEKTÖRÜNE GİRDİ