Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İlyas Satırlı, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe ilişkin mesaj yayınladı. Satırlı mesajında, Dünya Kadınlar Günü’nün her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olduğunu anımsattı.
-Şiddet ve ayrımcılığa uğruyorlar
Satırlı “İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında ‘Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başlanmıştır. Kadınlar dünyanın her yerinde hukuki yollarla yapılan çalışmalara rağmen; şiddete ve ayrımcılığa uğramaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı; siyasette, karar mekanizmalarında, ekonomide ve eğitimde kendini göstermektedir. Medyada ve reklam dünyasında cinsel bir obje olarak kullanılıp istismar edilmektedir” dedi.
-Güvencesiz çalışma koşullarından en çok kadınlar etkileniyor
Satırlı ” Yaşanılabilir bir dünya için kadının; insan hakları merkezli etkinlik alanının güçlendirilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, hukuk, siyaset ve benzeri alanlardaki olanaklardan eşit düzeyde yararlanması, kadın ve erkeğe verilen hakların, yüklenen sorumlulukların adil bir biçimde dağıtılması son derece önemlidir. Küresel ekonominin dayattığı işsizlik ile güvencesiz çalışma koşullarından en çok kadınlar etkilenmekte ve ekonomik krizlerin aile hayatına yansıyan yıkıcı etkileri de en çok kadınları mağdur etmektedir “dedi. Esnek çalışma biçimlerinin en olumsuz hallerini çoğunlukla kadınların yaşadığını dile getiren Satırlı, çoğunlukla kadınların emek yoğun işlerde düşük ücretle, sosyal güvenceden ve örgütlenmeden yoksun bir şekilde çalıştırıldığına dikkat çekti.
-Kadınlar erkeklerle eşit koşularda var olmalı
Kadınların kamusal ve özel alanda erkeklerle eşit koşullarda var olması gerektiğinin altını çizen Satırlı devamında şunları söyledi “Petrol İş Sendikası Bandırma Temsilciliği olarak karar alma mekanizmalarında kadın temsilinin artırılmasını, kadınların ‘insan onuruna yakışır iş’ kavramı çerçevesinde sigortalı ve sendikalı istihdamının sağlanmasını, kadınlar hiçbir alanda dezavantajlı grup olarak anılmamasını, kadına yönelik şiddete “Dur” denilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istiyoruz”