Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Buğday tarlaları iş makinalarının altında eziliyor

Türkiye buğdayda ithalat krizi

Türkiye buğdayda ithalat krizi yaşarken, buğday tarlaları dolu ve kuraklıktan zarar görürken Bandırma’da birinci sınıf tarım arazisinde, bölgede kurulacak organize sanayi bölgesi için iş makinaları çalışıyor. Bandırma’da birinci sınıf tarım arazisine Marmara Metal Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasına ilişkin plan, 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlandı. Çevre Düzeni Planı ile 48 bin dekarlık alanda kurulacağı duyurulan OSB, bölge halkının direnişi ile 2015 yılında 8 bin dekara düşürüldü. 2020 yılına gelindiğinde Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ile bu alan tekrar artırıldı.

Bandırma’nın Beyköy ve Bezirci köylerinde toplam 40 bin dönümlük araziye OSB kurulacak. OSB inşaatı için şu an 2 bin 200 dönümlük buğday ekili tarım arazisinde iş makinaları çalışmaya devam ediyor. Araziler, dönümü 20 ila 40 bin lira arasında değişen fiyatlardan alınıyor. Şirket, satın aldığı tarlaları sanayi parseline çevirerek dönümünü 1 milyon liradan satıyor. Birinci sınıf tarım arazisi olan ve arpa, buğday, ayçiçeği yetiştirilen bölgede ürünlerden alınan verim, Türkiye ortalamasının iki katı. Balıkesir Ziraat Mühendisleri Odası’na göre bu alanlar, ‘mutlak tarım arazisi’ olarak sınıflandırılıyor. Köylüler yürütmeyi durdurma davası açmasına rağmen ekinler günlerdir bölgede çalışan iş makinalarının altında eziliyor.

Güney Marmara Dayanışması’ndan Erol Yıldız,  gazetecilere yaptığı açıklamada; OSB bünyesinde demir çelik, otomotiv, enerji, makine gibi üretim alanlarının olacağı belirterek, “Ülkenin yüzde 8,5’i olan Marmara Bölgesi’ne, mevcut haliyle ülke nüfusunun yüzde 7’sini taşımış bulunmaktayız. Bölgeye yeni göç dalgasına neden olacak bu projelere herkesin karşı çıkmasını talep ediyoruz. Ülkenin sanayisini, finans sektörünü, nüfus yoğunluğunu ciddi anlamda deprem riski taşıyan Marmara Bölgesi’ne taşımak, ileride telafisi olmayan sonuçlar doğuracaktır” dedi.

 

YORUMLAR

2 adet yorum var

  1. İki ay daha bekleseler hasat olacak, hasarı bile beklemeden ekinlerin telef edilmesine üzülmemek elde değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Susurluk Karapürçek’te Tır Yangını. Ekiplerin
Sıradaki Haber Susurluk Karapürçek’te Tır Yangını