Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bandırma’da kurbanlık fiyatları belli oldu

Kurban Bayramı’na kısa bir

Kurban Bayramı’na kısa bir süre kaldı. Kurban Bayramı yaklaşırken, “Kurbanlık fiyatları ne kadar olacak?” sorusu da öne çıkıyor. Bandırma Kasaplar Odası Kurban Bayramına sayılı günler kala 2022 kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Bu haftadan itibaren kurbanlıklar Bandırma Kurban pazarında görücüye çıkacak.

Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Çıkar, bu yıl canlı küçükbaş kilogram fiyatının 50-55 TL, canlı büyükbaş kilogram fiyatının ise 55-65 TL arasında değiştiğini söyledi.  Çıkar, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları korsan et çekimi yapanlara karşı uyardı. Çıkar “Kurban Bayramı’nda et çekme işini ’bayram öncesi et çekilir’ duyurusu asarak sokak ortalarında ve kırsal mahallerde süt toplama merkezlerinde paslı kıyma makinalarını kurarak hijyenik olmayan şartlarda insan sağlığını hiçe saymak suretiyle maalesef kıyma çekimi yapanlar bulunmaktadır. Vatandaşlarımız paslı kıyma makineleri ile et çektirerek sağlıklarını tehlikeye atmasınlar” dedi.

-İzinsiz mekanlarda et çektirmeyin

Sokak ortasında izinsiz mekanlarda gayri sıhhi şartlarda et çekiminin yapılmasının yasak olduğunu anımsatan Çıkar “Buna rağmen her Kurban Bayramı’nda korsan kıyma çekimleri yapılmaktadır. Bu konudaki denetimler ise yetersizdir. Yetkililerden daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız ise bu korsan hijyenik olmayan hastalık davetçisi olan yerlerde et çektirmemeleri yönündedir “ifadesini kullandı.

-Kurban etinin muhafazası konusunda vatandaşları uyardı

Çıkar, Kurban etinin kesimden sonra ne kadar dinlendirileceği, derin dondurucu nasıl saklanacağı, etin dondurucuda ne kadar süre kalacağı gibi konularda da bilgi verdi. Çıkar “Öncelikle kesim işleminde sonrası sonrasında kullanılan bıçak, kap ve diğer malzemelerin hijyenik standartlarda olmasına dikkat edilmelidir. Kurban eti mümkün olduğu kadar büyük parçalar halinde kesilmeli bu şekilde pay edilmelidir. Bu işlemin ardından hemen etin soğutulması gerekir. Kurban etinin kesimin hemen ardından kıyma yapmak doğru değildir. Bu hata et yüzey alanının genişlemesine ve mikroorganizma üremesi için uygun bir alana dönüşmesine neden olur” dedi.

-Kurban eti hemen tüketilmemeli

Kurban etinin kesimden sonra +4/ +5 derece sıcaklıkta bekletilmesi gerektiğinin altını çizen Çıkar “Et hemen tüketilmemeli, soğukta bekletilmelidir. Saklanacak etler de derin dondurucuda saklanmalı ya da kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Kırmızı etin donma noktası -1.5/ +1.7 derece arasıdır. Etin muhafaza edildiği ortam ne kadar soğuksa o kadar uzun süre saklanabilir. -18 derece derin dondurucuda saklanan kırmızı et 8 ay boyunca güvenle muhafaza edilir” ifadesini kullandı. Saklama alanı olarak no-frost bölümler değil derin dondurucuların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Çıkar “No-frost bölümler hem küçüktür hem de yalıtım noktasında iyi değildir” dedi.

-İnternet üzerinde kurbanlık alacakları uyardı

Kurban Bayramı için internet üzerinden kurbanlık satın almayı planlayan vatandaşları da uyaran Çıkar, internetteki satışlarda dolandırılma riskine dikkati çekti. Kurban pazarlarına gitmeden internet üzerinden kurbanlık almayı düşünen vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran Çıkar “Geçmiş yıllarda internetten kurbanlık alanların yaşadığı sıkıntıların tekrar etmemesi için hayvanın kurbanlık şartlarını sağlayıp sağlamadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Vatandaşlar mağdur olmamak için kurbanlıklarını internet üzerinden değil, kurban pazarına gidip, görerek satın almalıdır” dedi. Çıkar, internet üzerinden vekalet yoluyla kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşların da sahte bağış sitelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

-AVM’ler kurbanlık satmasın

Çıkar, AVM ile zincir marketlerin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda kurban piyasasına girerek satış yapmasının besicileri zora sokacağını söyledi. AVM ve zincir marketlerin kurbanlık satışı sonucunda üreticilerin hak ettikleri kazancı sağlayamadığını öne süren Çıkar, besicilerin bu dev yapılarla eşit şartlarda rekabet edemediğini bu sistemin kasap ve celep esnafını mağdur ettiğini dile getirdi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

31 Mart yerel seçimlerinde Balıkesir
Sıradaki Haber 5 SENEDE 50 SENELİK HİZMET