KOBİ’lerin Finansa erişim sorunu ile ilgili açıklama yapan Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) Başkanı Abdullah Bekki “finansal kurumların iyi çalışması çok önemli, finansal kurumların sağlıklı olduğu, kendi fiyatlamalarını yapabildiği ölçüde, reel kesim de sağlıklı olur, İzlenecek olan politikalar, reel sektörün olağan yollardan finansmana ulaşabilmesini sağlamalı; üretim ve yatırımın önünü açmalıdır” dedi.
Bekki: “Finansal sektörün, temel işlevi olan, kaynakların rasyonel dağılımını yerine getirmekte zorlanmaya başlamasının sonuçlarını, hepimiz yaşadık. Gösterge faiz oranının sürekli olarak düşürülmesine rağmen, reel sektörün krediye erişimi giderek zorlaştı. Ticari kredilerin artış hızı enflasyonun bir hayli altına indi. Finansmana erişim sorunu yatırımları baskıladı. Bölgemizde girişimcilerimizin önemli bir bölümü tedarikçilerinin giderek ödeme sürelerini kısaltması buna karşın müşterilerin vade ve peşinat konularında esnememesi neticesinde ortaya çıkan vade farkını banka kredileri ile finanse etmekte idi. Bugünlerde girişimcilerimiz için yeteri kadar krediye ulaşmak mümkün olamamaktadır. Bu durum iş hayatını büyük ölçüde sekteye uğratmaktadır”ifadesini kullandı.
Bekki devamında şunları söyledi “2021’in ilk çeyreğinden bu yana üretim-tüketim makası açılıyor. 2023 ilk çeyrek büyüme rakamlarında yıllık olarak sanayi yüzde 0.8 gerilerken, tüketim yüzde 16.2 arttı. Bu durumun aşılabilmesi için para ve finans politikalarının değişmesi gerekiyor. Finansal kurumların iyi çalışması çok önemli. Finansal kurumların sağlıklı olduğu, kendi fiyatlamalarını yapabildiği ölçüde, reel kesim de sağlıklı olur. İzlenecek olan politikalar, reel kesimin olağan yollardan finansmana ulaşabilmesini sağlamalı; üretim ve yatırımın önünü açmalıdır. Ekonomimizin çok daha iyi bir noktaya evrildiğini görmek, hepimizin ortak arzusu. Bu çerçevede, Ekonomik ve Sosyal Konseyin, geniş bir yelpazede, toplumun çeşitli kesimlerinin temsilcilerinin katılımıyla, ekonomik ve sosyal sorunlar ile bunlara ilişkin çözüm yolları hakkında görüş üretilmesinde önemli bir katkısı olabileceğini de değerlendirmekteyiz”