Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Deniz “Beton firmaları acilen denetlenmelidir”

BANDIRMA- Kahramanmaraş’ta meydana gelen

BANDIRMA- Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan deprem sonrasında gözler deprem bölgesinde bulunan Bandırma’ya çevrildi. İlçede 2000 yılı öncesinde yapılan konutların depreme dayanıklı olup olmadığına yönelik tartışmalar sürerken  Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Danışmanı ve Deniz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Deniz, düzenlediği basın toplantısında çarpıcı iddialarda bulundu.

-İdari kurumlar zemin durumlarına göre planlama yapmıyor 

Deniz “Kahramanmaraş ve 10 etkili olan deprem felaketinin ardından Bandırma’da inşaat sektörü temsilcileri ve alanında uzman kişilerle görüşmeler yaparak konut stokumuzun ne durumda olduğu konusunda bir araştırma yaptım. Ne yazık ki görüşmelerimde depreme dayanıklı beton, demir kullanımı sorunları, yapı denetin eksikliği ve zemin etütlerinde sıkıntılar olduğunu öğrendik” dedi. Deniz “Öncelikle inşaat yapılmadan önce yapılan zemin etüdü raporlarında, kum ve kil yapısına sahip bir zemin ile kaya yapısına sahip sağlam bir zemine; raporlarda hemen hemen aynı değerler verildiğini gördüm. Zemin etüdü raporlarının hassas bir şekilde yapılmadığı hususu görüştüğüm kişilerin en büyük şikayetlerinden biridir. İdari kurumlar zemin durumlarına göre planlama yapmak zorundadırlar ancak bu konunun gözardı edildiğini tespit ettim” şeklinde konuştu.

– Beton firmalarını kurtarma yöntemi olan karot alma işlemine yasak getirilmelidir

İnşaat yapım aşamasında en önemli 2 malzemenin demir ve beton olduğunu dile getiren Deniz “ Betonlar günümüzde artık tesislerde hazırlanarak inşaatlara gönderilmekte, burada test laboratuvarları tarafından numuneler alınmaktadır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bu numunelerin içine çip yerleştirilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Ancak yine en çok şikayet aldığım konulardan biri örneğin inşaata gelen 5 mikser betondan sadece tek bir mikserinden numune alınarak bu çipler yerleştirilip testlerde bu numunelerin sağlam çıkmasıdır. Numune alınmayan diğer 4 mikserde betonun kalitesinin ne olduğunu kimse bilmemektedir. Eğer alınan bu numuneler ,döktüğünüz beton sınıfı dayanımını kurtarmıyorsa, bu binalardan belirli bir süre sonra karot alınmaktadır. Çoğu test laboratuvarının hazır beton firmalarıyla ikili ticari ilişkileri sebebiyle, bu karotların test sonuçları kötü çıkmasına rağmen sağlam raporu verildiğini yine birçok sektör duayeninden duydum. Bu konudaki şikayetlere de ilgisiz kalındığını öğrendim. Yani birçok kişi, inşaatını sağlam yaptığını zannederken, gelen hazır betonu C30 sipariş etmiş olmasına rağmen, testlerde bu betonların C16 kalitesine bile zor ulaştığı, sonrasında alınan karotlarda herhangi bir çip olmadığı için bu raporlarda rahatça oynama yapılıp sağlam olarak rapor verildiği gerçeğini gördüm. Sağlam olarak onay verilen bu raporları ne müteahhitlerin ne şantiye şeflerinin denetleme imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle yapım aşamasındaki binalardan , hazır beton firmalarını kurtarma yöntemi olan karot alma işlemine yasak getirilmelidir” ifadesini kullandı.

-Beton firmalarını ve test laboratuvarlarını çok sıkı denetlenmelidir 

İnşaatlarda kullanılacak demir sınıfının mevcut deprem yönetmeliğine göre ”S420B” kodlu demir olması gerektiğini dile getiren Deniz “Fakat inşaat mühendisleri bazı inşaatlara giden demirleri kontrol ettiklerinde, yönetmeliğe göre kullanımı yasak olan ve yurtdışına ihraç için üretilen ”S420C” kodlu esnekliği az ,kırılganlığı fazla demirle karşılaştıklarını ve bunları iade etmekte oldukça zorlandıklarını söylediler. Sektörün ileri gelen mühendisleri ve müteahhitleri tarafından anlatılan bu olaylar karşısında derin bir endişe ve üzüntüye kapıldım. Henüz inşaatın ana taşıyıcı malzeme kalitesi bile tutturulamamışken depreme dayanıklı yapılar yapmamız sizce bu şartlarda mümkün mü? Bu hususta yetkili birimlerin acilen harekete geçip hazır beton firmalarını ve test laboratuvarlarını çok sıkı bir şekilde denetlemeleri gerekmektedir” dedi.

-Yapı denetimlerinin kura yöntemiyle belirlenmesine son verilmelidir 

Deniz devamında şunları söyledi “Önemli konu başlıklarımdan biri de yapı denetim sistemidir. Son uygulanan yapı denetim havuz sistemine göre yapılacak olan inşaatları denetleyecek olan firmalar, il genelinde kura usulüne göre belirlenmektedir. İlçemiz Bandırma’da yapılan inşaatlara ortalama 200 km uzaklıktaki Ayvalık ,Edremit gibi İlçelerden yapı denetim firmaları atanmaktadır. Bu firmaların inşaatları denetlemesi siz de takdir edersiniz ki mümkün değildir. Böylece yapı denetim sistemi sadece kağıt üzerinde yürümektedir. Bu konuda Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yapılan şikayetler ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır. Yukarıda anlattığım sorunlar Bandırma’da ciddi anlamda insan hayatını tehdit eder derecededir. Bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ile Bandırma Belediyesi’ni görev davet ediyorum. Bu konuyla ilgili acilen belediye meclisleri toplanarak Bandırma’daki yapı stokunun durumu yapılan araştırma ve etüt çalışmalarıyla belirlemelidir. Sağlıksız olduğu belirlenen yapıların yıkımı ya da boşaltılması gerçekleştirilirken halkımızın da barınma ihtiyacı sağlanmalı., mağdur edilmemelidir”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bandırma Ticaret Borsası yönetimi Balıkesir
Sıradaki Haber Ticaret Borsası Akın’ı Ziyaret Etti