Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun sorunlara çözüm getirmediğini belirten öğretmenler, aldıkları karar doğrultusunda 2 Kasım tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bandırma Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur, Belediye Meclis Üyeleri Merve Polat, Nuvit Erten, Ümit Durukan, Fatma Sibel Salı Karabacakoğlu, Deva Partisi İlçe Başkanı Ümit Bal, HDP İlçe Başkanı Ali Bora, Emekli Sen Şube Başkanı Levent Balkış, CHP İlçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Çeri, Genel İş Sendikası Şube Sekreteri Serkan Ünlü, Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Kadir Taylan, Eğitim Sen Şube Baştemsilcisi Erdal Doğru, Alevi Kültür Derneği Şube Başkanı Sevim Denktaş, Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ve öğretmenler katıldı. Eğitim Sen Baştemsilcisi Erdal Doğru, “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır” dedi.
-Taleplerimiz yok sayılmaktadır
Türkiye’de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubunun bulunmadığına dikkat çeken Doğru “Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” ifadesini kullandı.
-Sessiz ve tepkisizi kalmamız beklenmesin
Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bu amaçla 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlenmiştir. Talep ve uyarılarımıza rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde 2 Kasım 2022 tarihinde bir günlük iş bırakma eylemi yapılması karara bağlanmıştır. Taleplerimiz sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleridir’ dedi.
-Bakanlık sesimizi duymamakta ısrar ediyor
Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim alanındaki örgütlü sendikaların sesini duymamakta ısrar ettiğini dile getiren Doğru “Bakanlık bugüne kadar her konuda olduğu gibi, Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda da bildiğini okumayı sürdürmektedir. Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir” şeklinde konuştu.